szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az év egyik legforgalmasabb időszakában kényszerül a földre a flotta és bevétel tekintetében is a világ legnagyobb légitársaságának számító American Airlines több mint 15 ezer járata. A pilóták ugyanis szabadságon lesznek, az illetékes számítógép véletlenül mindenkinek engedélyezte a karácsonyi pihenést.

Válsághelyzet alakult ki az American Airlinesnál – jelentette a Reuters. A hírügynökség szerint a pilóták szabadságát kezelő program hibája okozta a problémát.

A légitársaságnál a szabadságok igénylése és kiadása egy számítógépes felületen történik. A pilóták a preferált sorrendben bejelölik igényelt időszakokat, az algoritmus ezután különféle faktorok alapján rangsorolja a beérkezett kéréseket, majd úgy engedélyezi a szabadásgokat, hogy az a munkavállalóknak és a cégnek is jó legyen. A személyes "kívánságlista" erejét befolyásoló faktorok között található például a pilóták életkora/tapasztalata, valamint az is, hogy a légitársaság működése mindig biztosított legyen.

Ez utóbbi téren lépett fel rendszerhiba: az American Airlines számítógépes rendszere ugyanis valamiért nem vette figyelembe a működési alapfeltételeket, így aztán a közelgő ünnepi szezonra mindenkinek karácsonyra adta ki a szabadságot. A Reuters szerint ez azt jelenti, hogy több mint 15 ezer járat nem tud majd felszállni az év egyik legforgalmasabb időszakában.

A vállalat vezetése próbál valahogy úrrá lenni a helyzeten. Az egyik lehetséges út az, hogy plusz pénzt fizetnek ki azoknak a pilótáknak, akik a már engedélyezett szabadságuk alatt mégis felveszik a munkát. A cég által a dolgozóknak küldött levélben 1,5-szeres fizetést ígérnek az érintett napokra. A szakszervezet szerint a jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés megnehezíti az ilyen jellegű "túlórák" kifizetését, ezért ez nem lesz járható út.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

Őrizetbe került az olasz milliárdos húsmágnás, és az ügyvédje is

Őrizetbe került az olasz milliárdos húsmágnás, és az ügyvédje is