szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik biztonsági cég kutatása szerint mintegy 3,8 millió Bitcoin veszett el az elmúlt tíz év alatt. Ennek az értéke jelenleg közel 40 milliárd dollár.

Rakétaként lőtt ki, és egyre csak felfele tör a Bitcoin árfolyama: messze még az év vége, de már meghaladta a 10 ezer dollárt. Ennek a fényében különösen érdekes, hogy rengeteg Bitcoin eltűnt az elmúlt évekbe, mondhatnánk dollármilliárdokról mondtak le tulajdonosaik – derül ki a Fortune cikkéből, amelyben a Chainanalysis kutatására hivatkozik.

De miből tevődik össze ez az óriási összeg? A becslések szerint jelenleg ötmillió Bitcoin nem vesz részt aktívan a kereskedésben (hosszú távú befektetőknél van), és ennek a fele (2,5 millió Bitcoin, azaz 25 milliárd dollár) elveszettként tartható nyilván, bár az óvatosabbak inkább 30 százalékkal számolnak.

©

A stratégiai befektetőknél (akik 1-2 éve tartják a Bitcoinjukat), mintegy két százalékot írnak le veszteségként – ez valamivel  több mint 71 ezer Bitcoin. A kereskedés során is két százalékra teszik az örökre elveszett Bitcoinokat, ez 121 333 Bitcoin. Ide tartozik az, ha valaki elveszíti a hozzáférést a fizikai Bitcoin-tárolójához, a kriptopénz egyik nagy előnye ugyanis, hogy fizikai tárolón őrizhető, azaz nem tudnak a hackerek hozzáférni. Csak akkor van gond, ha valaki elfelejti a jelszót ehhez, ugyanis akkor többet nem férhet pénzéhez. Képzeljék el, mit érezhet most az a felhasználó, akinek 7500 Bitcoinja veszett el így.

Több mint egymillió Bitcoin (1 041 715) van (veszett el) a Bitcoin kitalálójánál (Satoshi Nakamotónál?). Ennek az összegnek a sorsáról nem tudni, a Chainanalysis mindenesetre az örökre elveszettek között tartja számon. A szakértők azért megjegyzik, óriási sokkot okozna a piacon, ha hirtelen megjelenne ennyi Bitcoin.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal