szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még a rendszeresen összeesküvés-elméletekkel foglalkozó, azokat időnként elég vad teóriák találásával megtoldó műsorban is értetlenséggel fogadták a lapos Föld elméletét. Az egyik legnézettebb – ha nem a legnézettebb – ilyen témájú hazai YouTube-csatorna alapítója nem érti, kinek lenne jó egy ilyen világszintű kábítás.

Horváth Zoltán a műsorban kifejti: azzal együtt, hogy az Enigmák című műsorban rendszeresen foglalkoznak összeesküvés-elméletekkel, amikor először küldött be egy néző a lapos Földről szóló témajavaslatot, azt hitte, hogy csak viccel, de később számára is kiderült, hogy egyre többen vallják ezt a nézetet.

Ezután több ellenérv is felmerül az itt megtekinthető műsorban a Föld laposságával kapcsolatban. (Az érintett rész 4 perc 39 másodpercnél kezdődik.) Például egy alapvető fizikai érv, amely szerint "minden képlékeny anyag" (jelen esetben a bolygó anyaga) alkotórészei próbálnak a közös tömegközépponthoz legközelebb kerülni – ez pedig csak gömb alakot felvéve sikerülhet. A tömegvonzás (gravitáció) newtoni törvényére utaló elméleti érv mellett Horváth Zoltán több erre vonatkozó kísérletet is említ, majd jön az ebben a műsorban meglehetősen furcsán hangzó, de teljesen logikus érv:

Még egy dolog van, amit nem értek igazából ezzel kapcsolatban: mi ebben az összeesküvés? (...) Most nem lenne tök mindegy? Tehát ha mondjuk lapos tényleg a Föld, és nem gömbölyű – de miért hitetik ezt el velünk? Egy csomó összeesküvést még megértek. (...) A lapos Földnél egyszerűen nem értem, hogy mi lenne abban az összeesküvés, hogy lapos a Föld. Tehát miért kell velünk elhitetni, hogy gömbölyű? És akkor a hátunk mögött röhögnek, hogy "hahaha, ezek azt hiszik, hogy gömbölyű – pedig valójában lapos"?

A 18 ezer feliratkozóval rendelkező, de adásonként időnként ennél jóval nagyobb nézettséget is elérő Enigmák műsorvezetője még az ilyen körökben gyakran emlegetett háttérhatalom érdekeit sem véli felfedezni egy ilyesmi megvezetés mögött: attól senki nem lesz sem gazdagabb, sem nagyobb hatalmú, mert a Föld valamilyen más alakú, mint azt sokan gondolják.

A műsorban ezután felmerül az általunk is figyelemmel kísért Mike Hughes, aki saját rakétájával magasba lövődve kívánja magának megnézni és a többieknek bebizonyítani, hogy a Föld lapos. A házilag barkácsolt rakéta kilövésébe aztán az élet, a technika és a hatóságok is közbeszóltak, és a kísérlet azóta újra el kellett halasztani. Persze lehet, hogy ez mindenkinek jobb így az Őrült Mike-ként is emlegetett férfi ugyanis 2014-ben egyszer már repült egy hasonló szerkezettel. Akkor 420 méter tett meg – azután jó darabig lábadozott. Éppen ez merül föl egykbént az Enigmák-adásban is, amelynek felvetése szerint Hughes igazából csak feltűnést szeretne kelteni, és ehhez most éppen a lapos Föld elméletét találta legkönnyebben kihasználható őrületnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van

Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van

Tekintetmágnes: eladó egy alig használt Alfa Romeo SZ

Tekintetmágnes: eladó egy alig használt Alfa Romeo SZ

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét