Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy húszezer forintos mobilnál is rosszul tud esni, ha elromlik, betörik a képernyője vagy ellopják a készüléket. A drágább telefonok, laptopok és háztartási gépek esetén pedig még többet kell ilyenkor fizetni a javításra vagy pótlásra. Olcsóbb megoldás van, a mobilszolgáltatóknál és az elektronikai áruházláncoknál is. Egy feltétele van csak: magunk ellen kell fogadni.

Miközben a Trónok harca mindegyik háza jól járt volna anyagilag, ha életbiztosítást kötnek a vezető családtagokra, a regényfolyamot jegyző George R. R. Martin a kevésbé ismert, de szintén remekül sikerült Lázálom című művében azt adja egyik szereplője szájába:

Én nem vagyok szerencsejátékos, Mister York. Sohase kötök biztosítást. Színtiszta hazárdjáték, semmi más, csak az ember saját maga ellen fogad.

Abner Marsh kapitány frappáns megállapításához hozzátartozik, hogy már előtte kiderült: talán jobban járt volna, ha maga ellen fogad. Tél végére ugyanis négy hajója is odalett, tönkretette őket a jég, de pénzbéli segítséget, biztosítás híján, nem kapott a káresetek után.

Azok pedig sajnos nem csak a regényben vannak, és nem is csak hajókkal történnek. Míg az autóknál kötelező, a lakásoknál pedig szinte magától értetődő egy biztosítás megkötése, a kisebb-nagyobb műszaki eszközöknél még nem túl elterjedt a dolog. Pedig egyre értékesebb telefonok vannak a zsebünkben, egyre komolyabbak az otthonra vásárolt mosógépek és más gépekért is egyre többet vagyunk hajlandók kifizetni. De mi történik, ha a regénybéli hasonlattal élve “odalesz a hajónk is”? Ha leesik a telefonunk, kevesebb eséllyel ússza meg sértetlenül, mint a kilencvenes évek végének vaskos készülékei. Ha “csak kicsit megütjük” a tévét, annak manapság sokkal rosszabb következményei vannak, mint az örök élet plusz egy napra gyártott szovjetközeli modellek esetében.

©

Ilyenkor jöhet jól a készülékbiztosítás, extra garancia, garancia plusz és más, hasonló neveken futó lehetőségek valamelyike, melyeket a mobilszolgáltatók és az elektronikai áruházláncok is kínálnak, utóbbiak mindenféle termékre.

Készülékbiztosítás napi 13 forinttól

De kezdjük talán az évek óta karácsonyi slágerterméket jelentő telefonoknál. Ezeket legtöbben még mindig a mobilszolgáltatótól szerzik be, éppen ezért jó hír, hogy néhány hete mindhárom operátor is kínál készülékbiztosításra lehetőséget. Érdekesség, hogy a Telekom, a Telenor és a Vodafone esetében is a Chubb European Group Ltd. nyújtja a biztosítási szolgáltatást, így aztán a feltételekben és az árakban sincs igazán különbség. Talán csak annyi, hogy a Vodafone-nál mindössze két csomag van (Alap és Extra), a Telenornál három (Basic, Medium és Extra), a Telekomnál pedig négy (az Alapnak és az Extrának is van pluszos verziója).

A csomagokban közös, hogy az alap a készüléket érő véletlen károsodásra és rongálásra nyújt biztosítást; a telekomos és vodás Extra, valamint a telenoros Medium pedig a lopás minősített eseteire (betörésre, rablásra és zsebtolvajlásra). A Telekomnál az alaphoz és az Extrához is kérhető “Plusz” opció, valamint a telenoros Extra csomag lényege, hogy az ügyfél mindezeken felül a telefonok és táblagépek belső meghibásodása esetén is számíthat a biztosító segítségére.

©

Persze csak ha először fizet. Hogy mennyit, az a készülék értékétől függ. Egy alsó kategóriás (maximum 30 ezer forintos) mobil esetében 390-650 forint a havonta fizetendő összeg, egy középkategóriás telefonnál 750-2090 forint, a legfelsőbb kategóriás készülékeknél pedig – egy mindenre kiterjedő biztosítással – akár 3990 forintos összeget is elkérhetnek havonta.

Ez utóbbi éves szinten közel 50 ezer forintos kiadást jelent, ami rengeteg, keveseknek éri meg. Egy 180 ezer forintos telefont vásárlónak például aligha – ha csak nem olyan, akinek a kezéből valahogy mindig kicsúszik a mobil –, viszont a szintén ebbe a kategóriába sorolt 400 ezres iPhone-nál például arányaiban már nem tűnik olyan soknak az évi biztosítási díj.

Az önrészre érdemes odafigyelni

Önrész mindegyik árkategóriában van, legtöbbször nagyjából annyi, mint 10 havi biztosítási díj. Egy 70 ezer forintért vett mobilnál például 7500-9000 forint, egy 180 ezres csúcstelefonnál már 23-28 ezer forint. Mivel a sávhatárokat elég tágra vették – egy sávba tartozik például egy 30 001 forintos és egy 70 000 forintos mobil –, ezért jellemző, hogy az egyes sávok alján soknak tűnik az önrész, míg a teteje felé közelítve egyre barátságosabb.

Az éves biztosítási díjak megfizetése természetesen “nem éri meg”, ha nem történik semmi baja a telefonnak. De ha egyszer is gond lesz vele, akkor jól tud esni a pénztárcának az évi pár tízezer forint kifizetésével “megspórolt” másfél-kétszázezer forint. Az önrészre a vásárolni kívánt telefon pontos árának ismeretében azért érdemes odafigyelni.

Ha nagyobb családtag érkezik a házba

A nagy áruházláncokra is egyre gyakrabban állnak össze biztosítótársaságokkal, és kínálnak garanciakiterjesztést. Ezek már nem csak egy-két termékkategóriára érvényesek, a telefontól a notebookon át a tévéig és mosógépig lényegében bármire megköthetők.

©

A legnagyobbak közül a Media Markt az Aegonnal, az Extreme Digital pedig az Allianz segítségével nyújt ilyen szolgáltatást. Az alap és az emelt szintű szolgáltatások nagyjából megegyeznek, hasonló különbségeket fedezhetünk fel köztük.

Az alapcsomag (MM: Garancia Plusz Silver, ED: Extra Garancia Standard) a gyári garanciaidő kiterjesztését jelenti. Nincs tehát semmilyen extra, egyszerűen arról van szó, hogy a kereskedő a gyári garancia lejárta után is vállalja az azzal lényegében megegyező feltételek biztosítását, a saját terhére. Az Extreme Digitalnál +1 vagy +2 év kérhető, míg a Media Marktnál akár +4 év is. Ez elsőre talán szükségtelenül soknak hangozhat, de egy háztartási nagygép, például mosógép vagy hűtőgép esetében jól jöhet.

Az emelt szintű csomag (MM: Garancia Plusz Gold, ED: Extra Garancia Premium) a műszaki meghibásodásokon túl balesetekre is érvényes. Ilyen például a

váratlan, előre nem látható, hirtelen külső behatás következtében fellépő sérülés, törés, megsemmisülés; vagy a rendeltetésszerű, gondos használat mellett bekövetkezett hirtelen, véletlenszerű folyadékkárok okozta működésképtelenség.

A Media Marktnál van még egy Platina csomag is, ami már lopás és rablás esetén is biztosít.

A különböző kategóriás biztosítások díja a termékcsoporttól és a konkrét készülék árától is függ. A mobilszolgáltatós megoldásokkal ellenetében ezeket jellemzően nem havonta, hanem vásárláskor, egyösszegben kell kifizetni.

Mielőtt megkötné

A cikkünkben említett, illetve néhány más üzletnél is elérhető készülékbiztosítás/garanciakiterjesztés megkötése előtt javasoljuk, alaposan olvassa át a biztosítás feltételeit. Egyáltalán nem ciki ezt megtenni még az üzletben sem: inkább érezze magát kissé kínosan az 15-20 percig a siető ügyintéző, minthogy aztán a bajban derüljön ki, hogy mire nem vonatkozott a biztosítás. Jobb ez így önnek, a biztosítónak és a kereskedőnek is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló lehetőségekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Kínában mindig a nagyobb kell, itt az Audi A7 nyújtott változata

Kínában mindig a nagyobb kell, itt az Audi A7 nyújtott változata

Az amerikai kormány szerint következményei lesznek, ha Navalnij meghal a börtönben

Az amerikai kormány szerint következményei lesznek, ha Navalnij meghal a börtönben