szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Francia kutatóknak először sikerült az óceán mélyén rögzíteni, ahogy a Föld folyamatosan hangot ad ki magából. Csak találgatják, mi okozhatja.

Különösebben nem meglepő, hogy a Föld egy zajos hellyé vált, elsősorban az embernek köszönhetően. Az autók, repülők, munkagépek és még vagy millió más dolognak köszönhetően az ember lakta területek rendkívül hangossá váltak, míg a civilizációtól távolabb eső vidékeken jóval csendesebb az élet. A tudósok szerint azonban nemcsak az emberek adnak ki hangot: a Földnek is van egy furcsa és megmagyarázhatatlan morajlása.

A BGR beszámolója szerint francia kutatóknak első ízben sikerült a víz alatt rögzíteniük azt a különleges hangot, ami valószínűleg már nagyon rég óta hallható, de még ma sem tudni, pontosan honnan származik. A bolygónk hangja egy tompa, de folyamatos morajlás.

A kutatók már az 1950-es években is megpróbálták rögzíteni a hangot – kevés sikerrel. Nemrég azonban méyen az óceánok hullámai alatt sikerült, a Geophysical Research Letters nevű tudományos lapban megjelent tanulmányban pedig a kutatókt megpróbáltak válasz találni a jelenségre.

A felvett hangot ülönböző zajszűrő szoftverek segítségével tették hallhatóvá. A szakemberek egy éven át figyelték a jelenséget, amely szinte változatlan intenzitással volt hallható. A kiváltó okban egyelőre nincs egyetértés, de könnyen lehet, hogy valójában egy akusztikus rezonancia. A jelenség lényege, hogy egy tárgy úgy is képes átvenni a másik rezgését, hogy nincsenek közvetlen fizikai kapcsolatban egymással.

Persze mindez semmi ahhoz képest, milyen "horrorfilmszerű" hangok vannak a világűrben – a NASA rögzítette, ide kattintva meghallgathatja őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország