szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Venni vagy nem venni – ez itt a kérdés. A bitcoinról van szó, 2017 egyik legjellemzőbb fogalmáról (amúgy a Google-keresések egyik éllovasáról is). Tekintélyes közgazdászok mondták el a véleményüket.

Jelenleg a bitcoin értéke 17 ezer dollár körüli, ami azt jelenti, hogy ha valaki az év elején egymillió forintért vásárolt e kriptovalutából, az most nagyjából 17 millió forintnak örülhet. A bitcoin szárnyalása elképesztő, csupán november közepe óta megduplázta az értékét. Most már rengetegen akarnak bitcoint (nem véletlen, hogy az App Store-ban is egy ezzel kapcsolatos app az ingyenes alkalmazások legnépszerűbbike), és legalább annyian vannak, akik azon problémáznak, hogy befektessenek-e avagy sem, ugyanis egyáltalán nem kizárt, hogy csak egy szétdurranó lufiról van szó. (Amennyiben közelebbről is érdekli a bitcoin lényege, olvassa el ezt a cikket. Ha a mögötte lévő, az életünket várhatóan sok más fronton is megváltoztató technolgiára kíváncsi, arról itt olvashat.)

A Popular Science két neves közgazdászt kérdezett meg az ügyben: a közgazdasági Nobel-díjas Robert Shillert a Yale Egyetemről és a MIT professzorát, Cristian Catalinit. Azt azért világossá tette, nem az volt a célja, hogy eldöntse a befektetni vagy nem befektetni kérdést, egyszerűen csak információkkal kívánta segíteni a döntést, amit mindenkinek magának kell meghoznia.

©

Azért létezik egy rövid válasz a kérdésre: ezt senki sem tudja, hacsak nincsen egy időgép a birtokában. Még a Nobel-díjas közgazdász sem sejti, mi lesz a lufi sorsa, meddig növekszik, mikor fog kidurranni, ha egyáltalán kidurran. Azért a bitcoint jelenleg meglehetősen ingatagnak tartja, így lebeszéli a befektetésről azt, aki így gondoskodna a nyugdíjáról. A bitcoin és az egyéb kriptopénzek ma még annyira újak, hogy a piac lényegében még nem találta ki az értéküket, így nem tudni, mi lesz velük a helyzet akár csak a jövő héten. Catalini egy induló startuphoz hasonlítja a bitcoint, az előbbinél is nehéz megjósolni milyen potenciál van benne, milyen lesz a kifutása. A bitcoin értéke nagyban függ attól, hogy a mögötte álló hálózat jelentős pénzügyi hálózattá tud-e válni a jövőben, de ez az, amit ma még senki sem tud.

Korábban már volt egy bitcoin-lufidurranás: 2013 decemberében az ár meghaladta az 1000 dollárt, 2015 őszére viszont 200 dollárra esett vissza. Bár Shiller aggódik bizonyos jelek miatt (pl. a bitcoint kísérő nagy viták), a kriptopénz körüli innovációk a szakember szerint is hitelessé teszik. És persze azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy pár napja már a határridős tőzsdén (CBOE) is jegyzik a kriptovalutát.

Az eredeti, tehát a „venni vagy nem venni” kérdésre a közgazdász azt válaszolja, venni, csak nem sokat. Pontosabban kinek-kinek annyit, amennyi nélkülözhető pénze van. Kicsit olyan ez, mint a kaszinóba menni, és tanulni a tapasztalatokból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön egy melegfront, de keleten havazhat is

Jön egy melegfront, de keleten havazhat is

Az idős kora miatt nem kell börtönbe mennie a hálapénzért zsaroló nőgyógyásznak

Az idős kora miatt nem kell börtönbe mennie a hálapénzért zsaroló nőgyógyásznak

Nevelt fia udvarán találták meg az eltűnt bárnai férfi holttestét

Nevelt fia udvarán találták meg az eltűnt bárnai férfi holttestét