szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A néhány napja közzétett, titokzatos kép után leleplezte legújabb fejlesztését a Boeing. A katonai repülőre már csak azért sem tettek katapultot, mert tökéletesen felesleges lett volna – ugyanis nincsen rajta pilóta.

A Boeing titkos fejlesztésekért felelős, Phantom Works nevű csapatának legújab fejlesztése az MQ-25 Stringray, ami a hivatalos kategorizálás szerint egy pilóta nélküli légi jármű. A repülőt bár nem harci célokra, de harci helyzetekben fogják bevetni. A gép ugyanis alkalmas más repülők üzemanyagtartályának utántöltésére. Ezzel pedig elérhető, hogy a vadászgépek egy felszállás után jóval több ideig maradhassanak a levegőben és végezhessék dolgukat.

A repülőgépgyártó közlése szerint az MQ-25-ös a Boeing F/A-18 Super Hornet és a szintén az amerikai gyártóhoz tartozó EA-18G Growler mellett a Lockheed Martin F-35C típusú vadászgépeivel is kompatibilis. Mivel az MQ-25 közel 7 tonnányi súlyban képes üzemanyagot magával vinni 926 km-es távolságra, így ezen típusok hatótávolságát 550-740 km-rel növeli meg. Ez igen jelentős különbség, és megmagyarázza, miért is állított aazt korábban a Boeing, hogy az új gépe "alaposan átrendezheti a légi erőviszonyokat".

©

A fejlesztők jelenleg néhány utolsó hajtóműtesztet végeznek az új járműn. Ezek befejeztével, valamikor a jövő év elején jöhetnek majd a repülőgéphordozó anyahajón végzett tesztek, melyek során végül fel is száll majd a gép.

Az amerikai haditengerészet által kiírt MQ-25-ös pályázaton a Boeing mellett a Lockheed Martin és a General Atomics van még versenyben. Az ajánlatokat január 3-áig várják, a katonai vezetők várhatóan szeptemberben választják ki a győztest, azaz hogy melyik vállalat gépére adják le a 72 darabos megrendelést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese

Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese