szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Pár napja még összeesküvés-elméletnek tűnt, azóta bizonyíték is előkerült, most pedig az Apple is közleményt adott ki az ügyben: az iPhone-ok tényleg direkt lassulnak. Elvileg a jó cél érdekében, de azért ez elég problémás indoklás.

"Az a célunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt és élettartamot biztosítsuk vásárlóink számára" – így indította közleményét az Apple az iPhone-ok lassulásának témájában. És nagyjából ez a mondat volt az egyetlen, ami tetszik a mobilok tulajdonosainak, mert ami ez után jön, az még hetekkel ezelőtt is csak összeesküvés-elméletnek tűnt, de kiderült, ez a valóság: az almás cég szándékosan lassítja okostelefonjait.

Röviden arról van szó, hogy az Apple még a múlt évben elindított egy javítóprogramot az iPhone 6, iPhone 6s és iPhone SE tulajdonosai számára, pontosabban azoknak, akik véletlenszerű leállásokról panaszkodtak, és akkumulátorcserét kínáltak fel számukra. Közben azonban fény derült rá, hogy sokkal többen érintettek, ezért inkább egy szoftverfrissítéssel oldották meg a problémát. Kiderült viszont, hogy a frissítés óta dinamikusan változik a processzor maximális órajelsebessége, hogy megelőzzék a leállásokat, ez viszont lassítja az említett mobilokat.

A The Verge tette közzé először az Apple közleményét, amely elismeri: ez tényleg így van. A közlemény második mondat a legbosszantóbb:

“A lítium-ion akkumulátorok hidegben, alacsony töltöttségi szinten és az idő előrehaladtával nem képesek csúcsteljesítményt nyújtani, ami váratlan leállásokhoz vezethet, hogy megvédje az elektronikai rendszert.”

Nos, ezek után tényleg csak 6 gond van:

  1. a többi, szintén lítium-ion akkumulátorokat használó mobilgyártóknál miért nem tapasztalni szisztematikus gyengülést?
  2. ilyen – vagy inkább ennél jobb – érvekkel miért nem magyarázta el ezt korábban az Apple?
  3. miért nincs döntési lehetősége a vásárlónak, hogy akarja-e a mobil lassítását e cél érdekében?
  4. nehéz ezt a döntést nem úgy értelmezni: lelassítják a mobilt, hogy mihamarabb új iPhone-t vegyenek
  5. ahelyett, hogy akkucserével lehessen megoldani ilyen problémát, az Apple miért nem rak erősebb akkumulátort és processzort az iPhone-okba?
  6. és úgy egyáltalán: komolyan lassítani kell egy ilyen drága készüléket, hogy normálisan működjön?

Hab a tortán a közlemény utolsó állítása: az Apple azt tervezi, hogy ezt a mesterséges korlátozást a többi iPhone-ra is alkalmazza majd, hogy minden készüléken elkerüljék a váratlan leállásokat.

¯\_(ツ)_/¯

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!