szerző:
hvg.hu

Az Apple szerint a régebbi telefonok lassítása egy jó dolog. Ezzel együtt elnézést kértek a felhasználóktól.

Eljutottak az Apple-höz azok a felhasználói visszajelzések, amelyek szerint az emberek nem igazán díjazzák a vállalat korábbi iPhone-ok teljesítményének kezelésével kapcsolatos üzletpolitikáját. Nem volt nehéz meghallani a panaszokat, a cég ellen ugyanis több eljárás is indult az ügyben. Az amerikai gyártó által kiadott nyílt levél szerint:

Tudjuk, hogy néhányan azt érezhetitek, cserbenhagyott titeket az Apple. Bocsánatot kérünk.

A bocsánatkérés után magyarázat következik. Az Apple emlékeztet a jelenleg alkalmazott akkumulátortechnológia sajátosságaira, illetve arra, hogy az aksi elöregedése miatt idővel előfordulhatnak váratlan leállások. Ezek mögött az áll, hogy a készülék így védi meg magát – illetve egyes alkatrészeit – az öregedő akkumulátor működése által okozott problémáktól. A cég szerint az ilyen, váratlan leállások jelentős mértékben rontanak a felhasználói élményen. Az iOS 10.2.1 verziója óta éppen ezért fogják vissza a régebbi (akkumulátoros) készülékek maximum teljesítményét, hogy ilyen "védekező" leállások minél kevesebbszer rontsanak bele a felhasználók mobilozásába.

Az Apple-nél úgy látják, az újítás (hatásának) fogadtatása pozitív, és mindenkinek meg kell értenie, hogy a dolog "valamit valamiért" alapon működik. A kevesebb váratlan leállás/újraindulás ára pedig az, hogy bizonyos esetekben lassabban indulnak el az alkalmazások vagy úgy általában lassabban működik a készülék.

Azt ugyanakkor a vállalatnál is érzik, hogy szerencsésebb lett volna erről korábban is világosan kommunikálni. Ezért aztán a mostani bocsánatkérés mellett egyrészt 79 dollárról 29 dollárra csökkentették a garanciális időszakon túli akkumulátorcsere árát; másrészt néhány hónapon belül betesznek az iOS-be egy olyan menüpontot, ahol mindenki tájékozódhat a készülék aksijának állapotáról, illetve az állapot teljesítményre gyakorolt hatásáról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!