szerző:
hvg.hu

A legfrissebb jelentések szerint már teszteli házon belül fejlesztett vadonatúj operációs rendszerét a Google. Ízlelgessük a szót: Fuchsia.

Újabb fázisba lépett a felhasználók számára még ismeretlen, a fejlesztők előtt viszont több mint egy éve létező operációs rendszerével a Google: a Fuchsia névre keresztelt szisztémát a legfrissebb hírek szerint a cég Pixelbook típusú laptopjain is elkezdték tesztelni, ám hogy mi célból, egyelőre nem tudni.

A The Verge beszámolója szerint a Google egy egész dokumentációt tett elérhetővé a programban résztvevők fejlesztők előtt, hogy mielőbb telepíteni tudják az új szoftverkörnyezetet, amelyről úgy hírlik, elsősorban beágyazott környezetre szánják és főként hordozható eszközökre készül, továbbá a cég hírhedt Andromeda-projektének utódja lehet. Mint ismeretes, tavaly több híresztelés is megjelent azzal kapcsolatban, hogy a Google egyesíteni készül az Android és a Chomre operációs rendszereket a két felület zökkenőmentesebb használata érdekében, de a tervet végül ismeretlen okok miatt elvetették.

Az új oprendszerről tavaly már egy videó is előkerült. Ennek alapján úgy tűnik, a Fuchsiában kártyás elrendezést kapnak majd a felhasználó dolgai, vagyis felfelé és lefelé kell majd lapoznia a felhasználónak ahhoz, hogy elérje a levelezést, a naptárat és egyéb fontos alkalmazásokat. Legalábbis a telefonosnak látszó felületen.

A Fuchsiáról eddig vajmi keveset tudni, így az sem világos, pontosan mi a célja vele a Google-nek, ahogyan arról sincs biztos információ, milyen platformokra szánja azt a keresőóriás. Azt már tudni lehet, hogy a Fuchsia technikailag nem az Androidot és a Chrome OS-t összetartó Linux-féle elemekre épít, hanem egy teljesen új rendszer. Ezzel együtt könnyen elképzelhető, hogy legalább az egyik – vagy végül tényleg mindkettő – platformot kiválthatja vele a Google. Nem valószínű ugyanis – persze nem is kizárható –, hogy párhuzamosan három ökoszisztémát kívánnak fenntartani. Az Android leváltása első ránézésre nem tűnik túl logikusnak, még másodikra sem. Harmadikra viszont igenis érdeke lehet a Google-nek, hogy egy platform alatt egyesítse asztali és mobilos fejlesztéseit.

Szintén benne van a pakliban, hogy a Fuchsia a (telefonnál is) kisebb eszközök operációs rendszere lesz. Azt tekintve, hogy ilyen, nethez kapcsolódó okoseszközökből lassan szinte az élet minden területére jut – ráadásul az előrejelzések szerint számuk hamar túlszárnyalja majd az okostelefonok és a számítógépek számát is –, könnyen lehet, hogy a Fuchsia lesz a mindennapok technikai hátterének legtöbb eszközön futó rendszere.

Ha ez érdekes volt és máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!