szerző:
hvg.hu

Nyílt levélben igyekeztek nyomást gyakorolni az Apple-re a vállalat legnagyobb részvényesei, hogy szenteljenek nagyobb figyelmet a társadalmunkban tapasztalható mobilfüggőség kezelésére. De más kérésük is volt: azt szeretnék, olyan fejlesztéseket dolgozzanak ki a vállalatnál, amelyekkel hatásosan kontrollálható az Apple-eszközök használata. A válasz nem sokáig váratott magára, és a benne foglaltak sokakat meglephettek.

Nyílt levelet fogalmazott meg az együttesen nagyjából 2 milliárd dollárnyi Apple-részvénnyel rendelkező Jana Partners és a California State Teachers' Retirement System (CalSTRS), melyet január 6-án tették közzé egy kifejezetten erre a célra létrehozott weboldalon. A levél egyfajta nyomásgyakorlás volt a cégek részéről azzal a kutatási eredményekkel is alátámasztott üzenettel, hogy a világ legnagyobb technológiai vállalatának számító Apple ezentúl fordítson nagyobb figyelmet a főként gyermekeket veszélyeztető mobilfüggőségre.

A levélben foglaltak szerint kifinomultabb szülői felügyeletre van szükség, amely korlátozni képes az Apple eszközeinek használatát, valamint a készülékeken elérhető tartalomtípusokat, hiszen, mint írták, a technológia még nagyobb szerephez jut majd az idő múlásával, a potenciális következményekkel pedig egy akkora vállalatnak is illendő tisztában lennie, mint amilyen az Apple is.

Következmények pedig vannak: a levél egy sor szakértőre és tanulmánnyal kapcsolatos eredményre hivatkozik, mely egyebek mellett súlyos mentális problémákról, az iskolai közegben tapasztalható figyelemhiányról, az alvásidő és annak minőségének romlásáról tesz említést. De sokkal súlyosabb gondok is vannak: a mobilfüggőség bizonyos esetekben növeli a depresszió kialakulásának kockázatát, és az öngyilkossági ráta is jóval magasabb azok körében, akik nem tudnak létezni telefonjuk nélkül.

A napokban publikált levélben egyébként különféle megoldási javaslatokat is megfogalmaztak, köztük talán a legkritikusabbnak számító pontot is, hogy a szülőknek olyan „eszközökre” van szükségük, amelyek hathatós védelmet jelentenek a függőség kialakulásával szemben.

Az Apple részéről napokon át tartó csönd volt tapasztalható, a legtöbben talán már nem is számítottak reakcióra, aztán helyi idő szerint kedd este történt valami. A cég közleményben adott választ és azzal együtt valamiféle megnyugvást a szülőknek, miután közölték, hogy komolyan veszik a kérést és új megoldásokat dolgoznak ki a gyerekek védelme érdekében. A részletekről egyelőre nem esett szó, de a közlemény szerint találkozót sürgetnek az érintettekkel, így néhány nap, esetleg hét múlva már jóval több mindenre fény derülhet.

Ha tudni szeretné, hogyan küzdene a mobilfüggőség ellen az Apple, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát, ott mindenről beszámolunk majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!