szerző:
hvg.hu

Sok iPhone-os szalad most akkumulátort cseréltetni, különösen mivel az Apple jelentősen lecsökkentette a csere árát az iPhone-lassítási botrányt követően. Várható volt, hogy előbb-utóbb készletgondok lehetnek.

Készlethiány állt elő az Egyesült Államokban az Apple akkumulátor-csere programja kapcsán, így egyes modelleknél akár hónapokat is kell várni az új akkumulátorra.

A kedvezményes akkumulátor-csere program azután kezdődött, hogy az Apple elismerte, olyan kódot helyezett el az iOS-ben, amelyik lelassítja a feldolgozási sebességet minden olyan esetben (pl. rendszerintenzív alkalmazásoknál), amikor a telefon akkumulátora az életkor vagy a környezeti feltételek miatt rosszabb állapotba kerül. A cél az volt, hogy elkerülhetők legyenek a váratlan összeomlások. A folyamat csendben, észrevétlenül a háttérben zajlott volna, azonban több felhasználó is arról számolt be, hogy érezhetően lelassult az iPhone-ja.

Az Apple azóta bocsánatot kért, és megígérte, hogy az iOS-hez az akkumulátor-állapot figyelőt fog adni. Emellett 79 dollárról 29 dollárra vitte le az akkumulátor-csere árát az érintett modelleknél. Erre az árcsökkentésre eredetileg januártól került volna sor, azonban az Apple már decemberben elindította.

©

Most azonban a kereslet-kínálat egyensúly felborult, olyannyira, hogy – írja a MacRumors – az iPhone 6 Plus csereakkumulátorára akár március végéig vagy április elejééig is várni kell az Egyesült Államokban, és ez más régiókban is előfordulhat. A MacRumors egy belső Apple-dokumentumra hivatkozva írja, hogy az iPhone 6s Plusoknál „csak” két hét a várakozási idő. A többi típusnál van csere-akkumulátor, persze ez attól is függ, hogy ki melyik Apple Store-hoz fordul.

Korábban, ha akkumulátort akart cserélni valaki, akkor vált csak erre jogosulttá, ha ezt a akkumilátor-diagnosztikai szoftver is megerősítette. Most viszont a kedvezményes akció keretében szoftver nélkül is cserélik az akkumulátorokat, feltéve, hogy először történik meg a csere. Az akkumulátor-csere árcsökkentése egyébként az év végéig tart.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!