szerző:
hvg.hu

Már tesztelik azokat az aratórobotokat, amelyek a teljes magyar internetet lementenék. A projekt a jövő évben élesedne, de addig még jó néhány technikai problémát kellene megoldani.

Míg a világ legnagyobb internetes archívuma, a San Franciscó-i székhelyű Internet Archive (IA) nonprofit szervezet 1996 óta rendszeresen készít mentést az interneten fellelhető weblapokról, Magyarországon még csak most látnak munkához az aratórobotok. Az Országos Széchenyi Könyvtárban az idei év végéig futó tesztidőszak során több tucat hazai honlapot próbálnak rendszeresen menteni, 2019-től pedig már a teljes magyar internettel ez lenne a cél. Ez mintegy 700 ezer honlapot és egy-két petabyte-nyi (1000-2000 terabyte) adatot jelenthet.

Mindehhez a folyamathoz négy szoftver szükséges, és még akkor sem biztos, hogy mindent sikerül hiba nélkül lementeni. Az OSZK-s munkacsoport vezetője, Drótos László főkönyvtáros szerint sok technikai problémát kell még megoldani a rendszeres archiválás elindításához.

Hogy hogyan mentik le archívumba a magyar internet legjavát, arról a HVG e heti számának Tech + tudomány rovatában olvashat.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!