szerző:
hvg.hu

Kína legújabban bekapcsolt légtisztítója olyan nagy, hogy a kutatók mérései szerint szinte azonnal csökkent a szmog koncentrációja a városban, amikor üzembe helyezték az eszközt. A végső tervek szerint még ennél is nagyobb lehet az építmény.

Egyáltalán nem túlzás azt állítani: Kína fuldoklik a szmogtól. A távol-keleti országban hosszú évek óta probléma a légszennyezettség, ami mára olyan mértéket öltött, hogy a nagyvárosokban sokszor már látni sem lehet tőle – épp úgy, mintha köd borítaná be az egészet. A hivatalos adatok szerint az utóbbi években történt halálesetek 17 százalékáért a légszennyezettség volt a felelős.

Éppen ezért az egyik legnagyobb feladat, hogy valahogyan megtisztítsák a városi levegőt. Az elektromos autók elterjedése megoldást jelenthet a problémára, ám erre egy ideig még biztosan várni kell. Most azonban egy másik megoldást is megpróbálnak bevetni: óriási kültéri légtisztítókat.

©

A South China Morning Post beszámolója szerint nemrég fejezték be a világ legnagyobb ilyen légtisztító berendezésének építését a kínai Hszian váosában. A 100 méter magas eszközt már be is kapcsolták, így jelenleg is tisztítja a környezete levegőjét.

A torony egy fél futballpálya méretű üvegház közepéből emelkedik ki. A szennyezett levegő ide kerül be, amit aztán napenergiával fűtenek fel. Innen továbbítják a toronyba, ahol több réteg tisztítószűrőn megy keresztül a levegő, mielőtt távozna. A rendszert úgy alakították ki, hogy télen is működni tudjon, így gyakorlatilag egész évben képes tisztítani a levegőt.

©

Erre Hsziannak szüksége is van, ugyanis a várost a szén táplálja, így folyamatos a légszennyezettség. Az eszközt kifejlesztő Kínai Tudományos Akadémia szakemberei a torony környékére mérőműszereket szereltek, hogy megnézzék, mennyire hatékony a rendszer. A kutatók mérései szerint a 2,5 μm (mikron), vagy annál kisebb szálló por részecskék aránya átlagosan 15 százalékkal csökkent az erősen szmogos időszakban.

©

Bár a 100 méteres torony már így is rekordernek számít, a végső tervek egy ennél is nagyobb toronyról készültek. A tervek szerint ugyanis 500 méter magas légtisztító berendezéseket telepítenének országszerte, amihez nagyjából 32 négyzetkilométernyi üvegház párosulna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást