A világ legkeményebb étele arra is jó, hogy kést faragjanak belőle
A katsuobushi egy különleges módon elkészített tonhal neve, ami a világ legkeményebb ételét eredményezi. Valaki most úgy döntött, kést farag belőle. Az állatvilág csodája: a kés működik.
hvg.hu
Halkésről valószínűleg már mindenki hallott: egy különleges evőeszköz, amely penge és él nélkül készült, hogy ne vágja el a hal szálkáját. Mostantól viszont új értelmezést nyer a halkés, amit egy japán úriembernek köszönhetünk.
A katsuobushi a világ legkeményebb étele, ami tulajdonképpen szárított, fermentált és füstölt tonhalat takar, és amit általában apró forgácsokra szelve szoktak fogyasztani. Nem véletlenül, a sok füstölés, fermentálás eredményeként ugyanis olyan kemény a végeredmény, hogy egy szöget is simán be lehet vele verni.
Valaki azonban úgy gondolta, más módon is fel lehetne használni a katsuobushit. Az alábbi, YouTube-ra feltöltött videóban addig reszelgette, alakítgatta a tonhalat, amíg kés nem lett belőle. Ráadásul ahogy nézzük, meglehetősen éles kés:
A katsuobushi meglehetősen drága étel, egy 40 grammos csomag nagyjából 2600 forintba kerül, így nem gondolnánk, hogy a kést valaha is bárki meg akarná venni. Ötletnek viszont mindenképpen egyedi.
„A bukásoktól, brutális sérülésektől való félelem folyamatosan bennem van” – meséli Valter Attila országútikerékpár-versenyző a Penge podcast legújabb adásában, ahol arról is beszélget Szilágyi Áronnal és Kenyeres Andrással, hogy milyen gondolatok futnak át az agyán egy esés után, mekkora nyomást jelentett számára a 2021-es berobbanása, és milyen hatással vannak rá a kommentek.