szerző:
hvg.hu

A Facebooknál gyakorlatilag elismerték, hogy a közösségi médiába tartozó szolgáltatások, mint amilyen a Facebook is, nem feltétlen paradicsomi egyenlőséget idéznek elő. Sőt, rombolhatják is a demokratikus értékeket.

A felhasználók civil életére gyakorolt hatással kapcsolatban tett hangsúlyos kijelentéseket nemrég több Facebook-vezető.

A vállalat termékmenedzsere szerint a 2016-os elnökválasztás arra kényszerítette őket, hogy olyan kegyetlen kérdésekkel is szembenézzenek, mint a hamis információk terjesztésének vádja.

"A Facebookot eredetileg a családdal és barátokkal való kapcsolattartásra találtuk ki, és ebben mindig is kiváló volt” – kezdte a bejegyzést Samidh Chakrabarti. A termékmenedzser hozzátette, mivel mára a Facebook politikai üzenetek közvetítésére is alkalmas csatornává vált, „az emberek előre nem látott módon használják azt, olyan társadalmi következményekkel, amelyekre soha nem számítottunk". Szerinte 2016-ban még túlságosan lassúak voltak ahhoz, hogy időben képesek legyenek felismerni azokat a felhasználókat, akik egyértelműen rossz célra fordítják platformjukat. „Most is szorgalmasan dolgozunk, hogy semlegesíteni tudjuk ezeket a kockázatokat”.

A hétfői bejegyzésben Katie Harbath, a Facebook politikai ügyeivel foglalkozó igazgató azt írta, az arab tavasztól kezdve a világméretű választásokig a közösségi média egy pozitív dolognak tűnt, de a megközelítés az amerikai elnökválasztással egész más irányt vett. A The Verge megjegyzi, hogy a világ más részein még rosszabb a helyzet. Kambodzsában például annyira problémás a Facebook szerepe a politikában, hogy az ország miniszterelnöke az oldalt használva igyekszik beazonosítani a róla írt, elsősorban negatív kritikák szerzőit, akiket aztán gyakran börtönbe zár a neki nem tetsző sorok miatt. Talán épp ezért is döntött úgy nemrég Mark Zuckerberg, hogy az idei évet az oldal jobbá tételének szenteli. Kérdés persze, hogy most már valóban felkészült-e arra a cég, hogy belássa egyes lépéseinek, változtatásainak következményeit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében