szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly nyáron hallhattunk először a Samsung Z-NAND-járól, és a gyártó most be is jelentette kapcsolódó újdonságát, az SZ985 Z-SSD-t.

Egyre népszerűbbek a szilárdtest-meghajtók (SSD-k), hiszen gyorsabbak, mint a hagyományos mechanikus merevlemezek, és kevesebbet is fogyasztanak. Ez a fogyasztásbeli különbség talán kevéssé érezhető egy otthoni számítógépnél, annál inkább azoknál a vállalatoknál, amelyeknél sok tárolóeszközt használnak.

A Samsung – a korábbi híreszteléseknek megfelelően – bejelentette a SZ985 Z-SSD-t, amely speciális Z-NAND memóriát használ. A meghajtót mesterséges intelligencia-, IoT-, szuperszámítógépes alkalmazásokhoz ajánlják, de – mint a gyártó állítja – nincs ok arra (leszámítva persze az árat), hogy ne használják otthoni számítógépeken is.

©

A Z-NAND chipek jóval fürgébben olvasnak, mint a 3 bites V-NAND áramkörök. Mivel az iparág legfejlettebb komponenseit használták hozzájuk, a 800 GB-os Z-SSD véletlenszerű olvasási sebessége 750 000 IOPS, a véletlenszerű írási sebesség pedig 170 000 IOPS. Egészen csekély az adatelérési késleltetés, ez az írás során 16 mikromásodperc. Nagyfokú megbízhatóságának köszönhetően a 800 GB-os Z-SSD-t akár 30-szor tele lehet írni naponta öt éven keresztül probléma nélkül – ez adattárolásra lefordítva 8,4 millió 5 GB-os HD filmet jelent öt év alatt.

A tárolóeszköz áráról és értékesítésének kezdetéről még nincs hír. A nagyvilág a San Franciscó-i Nemzetközi Szilárdtest Áramköri Konferencián (ISSCC 2018, február 11-15.) ismerheti majd meg közelebbről az új maghajtót, amelynek egyébként 240 GB-os változata is lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában

22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában

Nem az emberiség önző, cinikus és kegyetlen, hanem a vezetői

Nem az emberiség önző, cinikus és kegyetlen, hanem a vezetői