szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csengcsoui rendőröket olyan napszemüveggel látták el, amely felvételt készít az emberekről, majd összeveti a látottakat a rendőrségi körözési listával.

Bár a szökésben lévő bűnözők arcképét mindig közzéteszi a rendőrség, gyakran még akkor se ismernénk fel az illetőt, ha szembejönne velünk. A kínai rendőröknek viszont úgy tűnik, ilyen problémájuk már nem lesz a jövőben. A BBC beszámolója szerint ugyanis olyan napszemüveget kaptak, amely képes az arcfelismerésre.

A szemüvegbe épített kamera a rendőrség adatbázisához kapcsolódik, ahol egy arcfelismerő szoftver segítségével hasonlítják össze az egyes elemeket az utcán látott arcokkal. Amennyiben egyezést talál a szoftver, a rendőrök riasztást kapnak, így gyorsan el tudják kapni a bűnözőt. A technológiát Csengcsouban, egész pontosan a belváros forgalmas vasútállomásánál alkalmazták először, és a kínai állami média szerint már hét 7 bűnözőt sikerült vele elfogni.

©

A körözések oka széles skálán mozog: volt, akit cserbenhagyásos gázolás miatt kerestek, mást emberkereskedelemmel vádoltak. Emellett 26 olyan embert is azonosítottak, akiknek hamis volt a személyi igazolványuk.

Persze az éremnek van egy másik oldala is, sokan ugyanis amiatt aggódnak, hogy a kínai állami vezetés könnyen visszaélhet az eszközzel, és az arcfelismerő szemüveget nemcsak a bűnözők, de a politikai ellenfelek, vagy a másként gondolkodók ellen is felhasználják majd.

Kínában már így is 170 millió térfigyelő kamera működik, további 400 milliót pedig a következő három évben telepítenek majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában