szerző:
hvg.hu

A Juno űrszonda eddig is csodálatos képeket küldött a Juipter viharfelhőiről, ezúttal azonban egy lélegzetelállító felvételt készített 13 ezer kilométer magasból.

A tavalyi évben kétségtelenül a NASA Juno nevű űrszondája szolgáltatta a legszebb, világűrben készült képeket. Amellett, hogy a Jupiteren érdekes viharrendszert észlelt, csodás képet készített róla először távolról, majd közelről, végül a NASA karácsonykor kiadott belőlük egy nagy adagot. A jelek szerint azonban a Juno épp ott folytatja az idei évet, ahol 2017-et befejezte: a Jupiterről készült csodás képek küldésével.

Az űrszonda decemberben is készített egy nemrég közzétett képet a bolygóról – magyar idő szerint 18 óra 43 perckor készítette a Juno az északi félteke felhői felett mintegy 13 245 km-es magasságban, a 48,9 szélességi foknál –, ami talán még az eddigi fotókat is felülmúlja. A Jupiter hatalmas, kavargó viharfelhői miatt az egész olyan, mintha nem is egy fotót, hanem egy erőteljes festményt látnánk.

©

A NASA magyarázata szerint a kép épp azon a határon készült, ahol a nappalt felváltja az éjszaka. A képen egyetlen pixel 9,28 km-t jelent, ami jól mutatja, milyen hatalmas bolygóról és milyen elképesztő nagyságú felhőkről van szó.

A Juno által készített nyers fotót a NASA szakemberei dolgozták fel, hogy minél színesebb formában láthassuk mi is, ugyanakkor törekedtek a színhűségre.

Bár az űrszonda még nagyon "fiatal", hamarosan véget érhet a pályafutása. Az utazása öt éven át tartott, a tudományos küldetését pedig két évre tervezték – ugyanakkor a tudósok már fontolgatják, hogy meghosszabbítják azt. A Juno ugyanis a NASA szerint kiválóan teljesít, és semmilyen jele nincs annak, hogy az eszközzel bármi baj lenne. Amikor pedig végleg véget ér küldetése, pont úgy vezetik majd bele a bolygóba, mint ahogy azt a Cassinival tették tavaly a Szaturnusznál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez elég menő lesz: élőben lehet követni Rembrandt Éjjeli őrjáratának a restaurálását

Ez elég menő lesz: élőben lehet követni Rembrandt Éjjeli őrjáratának a restaurálását

Kiderült: néhány napon belül bemutathatják a világ első 5G telefonját

Kiderült: néhány napon belül bemutathatják a világ első 5G telefonját

Kis híján 5 milliárd forinttal támogatta az üldözött keresztényeket a kormány

Kis híján 5 milliárd forinttal támogatta az üldözött keresztényeket a kormány

Vakvezető kutyája miatt nem akarnak lakást kiadni a látássérült fiúnak

Vakvezető kutyája miatt nem akarnak lakást kiadni a látássérült fiúnak

Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó

Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó

A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból

A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból