szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Juno űrszonda eddig is csodálatos képeket küldött a Juipter viharfelhőiről, ezúttal azonban egy lélegzetelállító felvételt készített 13 ezer kilométer magasból.

A tavalyi évben kétségtelenül a NASA Juno nevű űrszondája szolgáltatta a legszebb, világűrben készült képeket. Amellett, hogy a Jupiteren érdekes viharrendszert észlelt, csodás képet készített róla először távolról, majd közelről, végül a NASA karácsonykor kiadott belőlük egy nagy adagot. A jelek szerint azonban a Juno épp ott folytatja az idei évet, ahol 2017-et befejezte: a Jupiterről készült csodás képek küldésével.

Az űrszonda decemberben is készített egy nemrég közzétett képet a bolygóról – magyar idő szerint 18 óra 43 perckor készítette a Juno az északi félteke felhői felett mintegy 13 245 km-es magasságban, a 48,9 szélességi foknál –, ami talán még az eddigi fotókat is felülmúlja. A Jupiter hatalmas, kavargó viharfelhői miatt az egész olyan, mintha nem is egy fotót, hanem egy erőteljes festményt látnánk.

©

A NASA magyarázata szerint a kép épp azon a határon készült, ahol a nappalt felváltja az éjszaka. A képen egyetlen pixel 9,28 km-t jelent, ami jól mutatja, milyen hatalmas bolygóról és milyen elképesztő nagyságú felhőkről van szó.

A Juno által készített nyers fotót a NASA szakemberei dolgozták fel, hogy minél színesebb formában láthassuk mi is, ugyanakkor törekedtek a színhűségre.

Bár az űrszonda még nagyon "fiatal", hamarosan véget érhet a pályafutása. Az utazása öt éven át tartott, a tudományos küldetését pedig két évre tervezték – ugyanakkor a tudósok már fontolgatják, hogy meghosszabbítják azt. A Juno ugyanis a NASA szerint kiválóan teljesít, és semmilyen jele nincs annak, hogy az eszközzel bármi baj lenne. Amikor pedig végleg véget ér küldetése, pont úgy vezetik majd bele a bolygóba, mint ahogy azt a Cassinival tették tavaly a Szaturnusznál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat