szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Alaposan kiszolgálta az idejét a régi tükörreflexes masina, már jó ideje megérett a cserére. Ez utóbbi be is következett és ennek kapcsán összevetettük egymással a régi vas és kései leszármazottja tudását.

Ha manapság fényképezőgép-vásárlásra adja valaki a fejét, az jó eséllyel valamilyen komolyabb gép megvételén gondolkozik, hiszen az olcsóbb modellek tudása kisebb-nagyobb kompromisszumok árán kiváltható egy jobban sikerült kamerás mobillal. Ha pedig ilyen komolyabb fényképezőgépet vásárolunk, akkor a mobilokkal ellentétben nem egy-két évre, hanem sokkal hosszabb időre tervezünk. Amikor 2007-ben levettük a boltban a polcról a mellékelt fotókon látható Canon EOS 30D-t, még csak bízni tudtunk a tartós és megbízható használatban. Ezzel végül is semmi gond nem akadt, de az öreg gépnél tudás frontján mára maximálisan megérett a cserére.

Az utód pedig egy Canon EOS 77D lett. Választhattunk volna más márkát, például Nikont, vagy más rendszert, tükrös helyett tükör nélkülit, azonban a már meglévő és lecserélni nem kívánt objektívszett és külső vaku miatt maradtunk a bevált receptnél. Most pedig lássuk, hogy a két gép bemutatása között eltelt mintegy 10 év alatt milyen irányban haladt a technika.

Balra a Canon EOS 77D, mellette pedig az előd 30D
©

Minek nevezzelek?

A japán gyártó DSLR kínálatát nem ismerők számára apró segítség: minél kevesebb számjegy szerepel a típusjelzésben, annál profibb és drágább a készülék. Vagyis egy 1300D sokkal egyszerűbb, mint például egy 1D, és valahol kettejük között helyezkedik el a 2017-ben debütált 77D. A lecserélésre megérett, 2006-ban kijött 30D-nél öt generációval frissebb az új jövevény, vagyis tulajdonképpen szépapa-szépunoka rokonságról beszélhetünk. Apró csavar a történetben, hogy a 30D-nek hivatalosan a 80D az utódja, de mi az ár/érték arányban jobbnak ígérkező és egy évvel újabb 77D-nek szavaztunk bizalmat. Ami valahol a 800D és a 80D között helyezkedik el.

Ebben a kategóriában kevesen választanak az alapján, hogy melyik gép kisebb és könnyebb a másiknál, hiszen a testesebb készülékeken általában jobb fogást lehet találni. Ettől függetlenül nem panaszkodhatunk amiatt, hogy a 77D minden irányban kicsit kisebb lett a felmenőjénél, mert emiatt nem romlott az ergonómia, és a fényképezőgép egyértelműen kevesebb helyet foglal a hátizsákunkban. Jelentősen csökkent továbbá a tömeg, még pedig 784-ről 540 grammra. Ez egyedül talán csak a leghidegebb zimankóban lehet hátrány, amikor már remegve fázik a kezünk és emiatt esetleg bemozdul a könnyebb gépváz.

Kezelhetőség

Az egyik fényképezőről a másikra történő átállás csupán néhány perc kérdése volt, ugyanis az alapvető kezelőszervek helyzetén és működésén szerencsére nem sokat változtatott a gyártó. (Többek között ez is szempont lehet akkor, amikor valaki úgy dönt, az eddig használt márka mellett tart ki.) Az üzemmódválasztó tárcsa a felső él bal oldali részén található és tekeréséhez immár le kell nyomni egy gombot, ami kizárja a véletlen eltekergetés lehetőségét. Ha a nyakunkban lóg a 77D, elég egy pillantás lefelé, és a fontosabb infók máris leolvashatók a felső státuszkijelzőről. Ez nagyon hiányozna, ha az olcsóbb 800D-t választottuk volna, csakúgy, mint a hátoldali tekerős kezelőszerv.

©

A szépapa 2,5 colos kijelzője sokkal szerényebb képességekkel bír, mint az új modell 3 colosra nőtt és nem utolsó sorban szabadon mozgatható LCD-je. Utóbbi miatt gyerekjáték egyszerűségű a gombafotózás vagy éppen a tömeg felett történő messzire fényképezés. Nem új fejlesztés, de a 30D korában még nem volt élőkép: a 77D kijelzőjén megjeleníthető az objektív által látott kép, vagyis nem feltétlenül kell az optikai keresőben kukucskálnunk. Utóbbinak persze megvan az az előnye, hogy ilyenkor sokkal kisebb a fogyasztás. A 77D-nek egy a vártnál kisebb kapacitású aksija van ugyan, de még így is körülbelül 600 kép lőhető egy feltöltéssel, amire a trendi tükör nélküli riválisok nem igazán képesek.

Fotózzunk!

Fókuszálás fronton fényévnyi különbség fedezhető fel a két gép között, hiszen az új masina kilenc helyett immár negyvenöt fókuszponttal rendelkezik. Ezenkívül gyorsabb és pontosabb is lett a fókuszálás, és egyes korábbi tükrös gépekkel ellentétben még élőképes üzemmódban is villámgyorsan megtörténik az élesítés.

A képek immár nem jókora CF, hanem kisebb SD-kártyán tárolódnak el. Vásárláskor érdemes gyorsabb memóriakártyát választani, hogy az hibátlanul ki tudja szolgálni a 6 képkocka/másodperc sebességű sorozatfelvevőt és a 60 fps-es Full HD videófelvevőt. Viszonyításképp, a 30D 5 fps-es sorozatlövővel bír és videót egyáltalán nem képes rögzíteni.

10 év alatt összement a memóriakártya
©

A képérzékelő változatlan felületen háromszor több képpontot vonultat fel, 8 helyett 24 megapixelt kapunk, ami elsősorban akkor jön jól, ha nagyon meg kell vágnunk egy képet. Hatalmas fejlődést tapasztaltunk fényérzékenység frontján, vagyis adott expozíció és magas ISO-érték mellett jelentősen kevesebb a képzaj a 77D esetében. Míg a régi gépen erősen meg kell gondolni, hogy ISO800-1600-zal harcoljunk a sötétség ellen, addig az új jövevény bártan használható ISO3200-on és még ISO6400-on is. A legnagyobb ISO-érték 3 200-ről 51 200-ra nőtt, de utóbbit már nem sok értelme van használni.

Lényeg a lényeg, ha kevés fény van, az új fényképezőgép sokkal jobb minőségű és részletesebb fotókat készít, akár vaku használata nélkül is.

©

Kapcsolatot ápol

A 30D-ben semmilyen vezeték nélküli kapcsolat nincs, a 77D-ből viszont nem hiányzik ez a trendi szolgáltatás. A wifi dedikált nyomógombot kapott a hátoldalon, melyre rányomva azonnal hotspotként kezd funkcionálni a fényképezőgép. Ezt követően már csak rá kell csatlakozni a mobilunkkal vagy a tabletünkkel a rögtönzött kis helyi hálózatra és elindítani a Canon saját alkalmazását. Az alkalmazás rendkívül egyszerűen kezelhető és segítségével pillanatok alatt megjeleníthető a telefon kijelzőjén a kamera által látott élőkép. A mobilon elvégezhetők a különböző beállítások és exponálhatunk is, de a manuális zoomos objektívek miatt nagyítani természetesen nem tudunk a távolból.

©

Ha például a síelés során készített friss fotóinkat gyorsan megosztanánk az ismerőseinkkel, akkor a memóriakártyán tárolt képeket pillanatok alatt átmásolhatjuk a mobilunkra. Választhatunk, hogy a telefonon az eredeti 24 megapixeles, vagy esetleg csökkentett felbontású felvételeket szeretnénk szerkeszteni, illetve megosztani.

Miben jobb a régi előd?

A magnézium készülékház miatt a 30D masszívabbnak tűnik az időjárási viszontagságok ellen védtelen 77D-nél. Hiányoljuk továbbá az ISO-fényérzékenység aprólékos állítási lehetőségét, ami a régi gépen adott, ezenkívül a legrövidebb záridő sem 1/8000, hanem 1/4000 másodperc az újabb modell esetében. Továbbá míg a 30D 1/250 másodperces, addig a 77D csak 1/200 másodperces vakuszinkron időt tud.

Ezekkel simán együtt lehet élni, de ha esetleg nem sikerülne, akkor egyszerűen csak annyit kell tenni, hogy a 77D-nél eggyel drágább 80D-t választjuk.

©

Árak, alternatívák

Cikkünk írásakor a 77D gépváz mintegy 265 ezer forintos (adott esetben cashback akcióval szelídíthető) listaáron kapható, de érdemes inkább a 18-55 milliméteres új IS STM objektívvel együtt lecsapni a gépre, hiszen így 10-20 ezer forint ellenében egy ennél sokkal többet érő remek optikával gazdagodhatunk.

A 77D képminőségét 100 százalékban hozó, de néhány kezelőszervvel szerényebb 800D körülbelül 35 ezer forinttal olcsóbb a nagytesónál. Ha pedig a fentebb említett hiányosságok miatt inkább a 80D-re voksolunk, akkor 80 ezer forinttal többet kell költenünk, mint a 77D esetében.

A rivális Nikonnál két hasonló kategóriás modell jöhet szóba, az egyik a 210 ezer forintos D5600, a másik pedig a 280 ezer forintos D7200.

Konklúzió

Ahogy az várható és teljes joggal elvárható volt, a vadonatúj tükörreflexes fényképezőgép szinte minden fronton köröket ver a 10 évvel korábbi elődjére. A legjelentősebb és talán legfontosabb fejlődés képminőség és fókuszálás fronton fedezhető fel, de ezenkívül használhatóság és új funkciók terén is komoly előrelépéseknek lehetünk tanúi. Maximálisan pedig akkor leszünk elégedettek, ha elődjéhez hasonlóan az új fotómasina is komolyabb hibák nélküli éli majd meg a tizedik születésnapját.

Lábjegyzetként pedig csupán annyit, hogy bár nagyon kényelmes, hogy az egyre profibb kamerás mobilok bármikor előkaphatók a zsebünkből, egy igazi fényképezőgép minden szempontból nagyon más végeredményt produkál. Csupán azt kell eldönteni, hogy ez megér-e nekünk jó néhány húszezrest, illetve, hogy hajlandóak vagyunk-e együtt élni a dedikált fotómasinák kényelmetlenségeivel.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Észrevette? Nem csak a két űrhajós utazott a SpaceX Crew Dragon fedélzetén

Észrevette? Nem csak a két űrhajós utazott a SpaceX Crew Dragon fedélzetén

Újabb bértámogatási program indításán gondolkodik a kormány

Újabb bértámogatási program indításán gondolkodik a kormány

Németország visszavonhatja az utazási figyelmeztetéseket egyes európai országokra

Németország visszavonhatja az utazási figyelmeztetéseket egyes európai országokra