szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az űrben utazó piros sportautót, a Tesla Roadster 2-t kísérő igen nagy érdeklődés arra ösztönzött egy mérnököt, hogy modellezze a jármű útját, és egy weboldalt is készítsen ehhez.

A múlt héten végre megnyomták a Start gombot, és kilőtték az űrbe a világ legnagyobb hordozórakétáját, hogy Nap körüli pályára állítson egy autót, a Roadster 2-t – a részletekről itt olvashatnak.

Sokakat érdekel most az Nap körüli elliptikus pályán keringő autó útja, és egy mérnök, Ben Pearson készített egy (nem hivatalos) weboldalt, amely modellezi a jármű útját, s emellett érdekes számításokat, statisztikákat is közöl, az adatok – az autó útjának megfelelően – valós időben változnak. A modellezés egyébként a NASA (Jet Propulsion laboratórium) adatain és a szakember számításain alapszik, ez utóbbiról egyébként már kiderült, hogy pontosabb, mint Elon Musk kalkulációi.

©

A Naprendszer térképén követhető a Tesla pályája a Nap körül, a Merkúr, a Vénusz, a Föld, a Mars és a Ceres törpebolygó mellett. A mérnök számításai alapján napra pontosan látható (2020 végéig), hogy mikor ér a Roadster különösen közel a Marshoz vagy a Földhöz. Amúgy a mostani számítások szerint a Tesla-autó 2091-ben fog a legközelebb kerülni hozzánk (nagyjából olyan távolságban lesz, mint a Hold), így aki ezt élőben követné, az legyen még egy kis türelemmel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Közel ötmilliárd forintba került a kiskunhalasi Covid-kórház, egy Mészáros-cég volt az egyik építő

Közel ötmilliárd forintba került a kiskunhalasi Covid-kórház, egy Mészáros-cég volt az egyik építő

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos