szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vodafone és a Huawei közösen létesítette a világ első olyan telefonhívását, amelyről már azt mondják, hogy az 5G technológia minden elemét alkalmazták. A teszthálózaton futó hívás Spanyolországban jött létre, a Mobile World Congress szakkiállítás apropóján.

A barcelonai teszt során kettős, 4G és 5G technológián egyszerre zajló adathívást sikerült létrehozni egy tesztkészülék segítségével. A kapcsolat 4G-n épült fel, majd az adatkapcsolat 5G-n jött létre. Ugyanilyen útvonalon a mérnököknek sikerült élő HD videohívást is tesztelniük.

A Vodafone közleménye szerint ez a teszt volt az első olyan alkalom, amikor az 5G hívást minden elemére kiterjedően sikerült demonstrálniuk. A kapcsolat ugyanis nem csak adatok 5G kapcsolaton keresztül történő továbbítására terjedt ki, hanem magában foglalta a hívás felépítéséhez használt jelzéscsatornák, valamint annak 4G és 5G hálózatok közötti átadásának tesztelését is.

A teszthez egy end-to-end 5G NR teszthálózatot építettek fel és a 3,7GHz-es frekvenciasávot használták.

És hogy mik is az 5G-s net előnyei? Hát, nem csak a sebesség miatt lesz érdekes az új mobilhálózat. Epekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jó.

Az Ericsson néhány nappal ezelőtti tájékoztatása szerint a mobilszolgáltatók már 2018 negyedik negyedévétől elkezdhetik az 5G bevezetését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve