szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ericsson hamarosan elérhetővé teszi az 5G kereskedelmi szoftverét, így a szolgáltatók 2018 negyedik negyedévétől elkezdhetik az 5G bevezetését. A cégnél bővítik a rádiós portfóliót is, hogy minél zökkenőmentesebb lehessen az átállás a 4G-ről az 5G-re.

"Az 5G-t elsők között bevezető szolgáltatók már most rendelkezhetnek az 5G-hálózatok indításához szükséges lényeges elemekkel" – ismertette az új generációs mobilhálózatokra történő váltás lehetőségeit Fredrik Jejdling, az Ericsson alelnöke és a Hálózatok üzletág vezetője. A vállalat által kiadott közlemény egy picit azért finomít a dolgokon: az Ericsson 5G rádióhálózati szoftverét ugyan most bejelentették, de annak alkalmazása majd az idei negyedik negyedévtől lesz lehetséges, a szolgáltatók tehát az év utolsó hónapjaiban indíthatják az első 5G-hálózatokat.

A világszerte rengeteg mobilszolgáltató hálózati megoldásait szállító Ericcson szerint az újdonság bevezetése hatékonyan segíti a növekvő adatforgalmi igények kiszolgálását, hozzáférhetővé teszi az olyan nagy felbontású multimédia-tartalmakat, mint például a 4K/8K videóstreaming és a virtuális/kiterjesztett valóság (VR/AR). (Az új generációs hálózat egyébként egyáltalán nem csak a sebességről szól: epekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jó.)

Nem mellesleg – állítja az Ericsson korszerű mobil-szélessávot vizsgáló tanulmánya – az 5G-re való áttérés tízszer alacsonyabb gigabájtonkénti költséget fog lehetővé tenni, mint a jelenlegi 4G-technológia.

©

A szoftver mellett a vállalat új, a Massive MIMO technológiát támogató rádiós termékeket is bemutat. Ezek a termékek lehetővé teszik a zökkenőmentes átmenetet a 4G-ből az 5G-be, és megoldják a nagyobb kapacitás iránti igényt, a vállalat szerint ezzel egyszerűsítve a technológia széles körű bevezetését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!