szerző:
László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szupergyors processzorral támad a Xiaomi fémvázás prémium hordozható számítógépe, mely árban igen masszívan bemegy a hasonló kategóriás Apple notebookok szintje alá. De vajon milyen a gyakorlatban?

A közelmúltban teszteltünk már néhány Xiaomi okostelefont, így olvasóink azzal vélhetően már tisztában vannak, hogy ez a feltörekvő kínai gyártó a mobilgyártáshoz mindenképpen ért. Azt viszont még mindig kevesen tudják, hogy a Xiaomi nemcsak telefonokat készít, hanem emellett többek közt televíziós készülékeket, set-top boxokat, viselhető kütyüket, drónokat, lámpákat és notebookokat is.

Két éve tűnt fel a színen a gyártó kompakt sorozatú Mi Notebook Air modellje, most pedig itt a nagyobb méretű high-end notebookok piacán hadrendbe állt Mi Notebook Pro. És ezt már mi sem hagyhattuk teszt nélkül.

Külcsín

A szolidan elegáns dobozból kicsomagolt masinához bárhol hozzáérhetünk, mindenhol fémesen jéghideg tapintásérzet a jutalmunk. Nagyon jól van ez így, hiszen egy prémiumkategóriásnak ígért termék sehol se vonultasson fel gagyi műanyag alkatrészeket. A Mi Notebook Pro komplett borítása magnéziumból készült, ami nemcsak a minőségérzetnek tesz jót, hanem kellő masszivitást is kölcsönöz a gépnek. A matt szürke felületeken szerencsére visszafogott mértékben köszönnek vissza az ujjlenyomataink, és furcsa, hogy a fedlap külső részére semmilyen logót vagy márkajelzést sem biggyesztettek oda.

©

Az oldalain éles peremeket kapott laptop alsó részén öt darab méretes gumitalpra lehetünk figyelmesek, ezeknek köszönhetően garantált, hogy nem csúszkál a gép. Ugyancsak alulra kerültek a szellőzőnyílások és a Harman Infinity hangszórók. Utóbbiak meglepően jól szólnak, vagyis ezúttal nemcsak egyszerű márkanév fitogtatásról van szó, hanem tényleges mérnöki odafigyelésről.

A Mi Notebook Pro elképesztően vékony a maga 15,9 milliméteres értékével és elmondható róla, hogy éppen csak hajszálnyival vastagabb az Apple-féle MacBook Prónál, ami 15,5 milliméteres. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy utóbbi gép kevésbé széles és a hosszúsága is rövidebb, miközben a kijelzője 0,2 collal szerényebb képátlójú. Tömeg fronton 1,95 vs. 1,83 kilogramm a kínai és az amerikai versenyző mérlege, vagyis összességében elmondható, hogy a Xiaomi méret/tömeg fronton csak minimálisan marad el neves riválisától.

©

Nyissuk fel!

A felnyitás kicsit nehézkes, mert ujjaink nehezen találnak fogást a sarkos matt felületeken, de ha megvagyunk vele, akkor egy kellemesen vékony kávájú kijelző és egy teljes értékű billentyűzet látványa fogad. A nyitási szög maximum 140 fok lehet, ha ennél többre vágyunk, akkor inkább valamilyen átalakítható kialakítású notebook felé kacsintgassunk. A 15,6 colos kijelző kapcsán ugyan panaszkodhatnánk, hogy ódivatúan csak Full HD felbontású, de a gyakorlatban egyáltalán nem hiányzik az ennél nagyobb felbontás. Ami ráadásul csak felesleges extra terheket róna a hardverre és az aksira.

©
©

A nem matt, hanem fényes felületű kijelzőt szokni kell a tükröződések miatt. A hatalmas betekintési szögek, illetve a korrekt fényerő miatt egyetlen rossz szavunk sem lehet. A Gorilla Glass védelmet élvező panel felett egy 720p felbontású webkamera található, amit mi Skype-pal tesztelgettünk, és tökéletesen elégedettek voltunk vele.

A 83 gombos klaviatúra 31x11 centiméter felületen várja ujjainkat, külön numerikus szekciót viszont nem kapunk. A felső sorban lévő extrafunkciók a bal alsó Fn segítségével érhetők el, a kurzorgombok a jobb alsó sarokba kerültek, a bekapcsoló gomb pedig jobb felülre került. Az egyes billentyűk közötti távolsággal és a gombok mozgási útjával elégedettek lehetünk, és bár apróságnak tűnik, de a mindennapi használat során remek dolognak bizonyult, hogy a billentyűk felülete enyhén homorú. A háttérvilágítás is adott, viszont a hazai piacon komoly hiányosság, hogy magyar billentyűzettel nem rendelhető a termék.

©

A 12,5x8,5 centiméteres touchpad alsó szekciója nyomógombokként funkcionál, a több ujjas kezelhetőség adott, és érdekes módon a tapipad jobb felső részébe integrálták a közepes sebességű ujjlenyomat szenzort.

Kapcsoljuk be!

Az úgymond hidegindítás alig 12 másodpercnyi időt vesz igénybe. Ez és a villámgyors alkalmazásindítás a Samsung gyártmányú SSD-nek köszönhető, mely sebesség tekintetében köröket ver a hagyományos merevlemezekre. Ha esetleg kevés lenne a 256 GB-os kapacitás, akkor jó hír, hogy a borítás alatt egy extra bővítőslotot találhatunk. Optikai meghajtó nincs, emiatt azonban kevesen ejtenek könnycseppeket, sőt!

Az egyszerű lecsukásos hibernálás után alig 4 másodperc alatt betölt a természetesen magyarul is tudó Windows 10 Home, az operációs rendszer leállítása pedig körülbelül 5 másodpercnyi időt vesz igénybe.

©

A 16 GB RAM-os Mi Notebook Pro büszkén hirdeti magáról, hogy benne bizony már nyolcadik generációs Core i7 processzor rejtőzik. Az előző generációhoz képest lényeges előrelépést jelent, hogy kettő helyett már négy valódi maggal rendelkezik az i7-8550U processzor, még akkor is, ha az egyes magok alapórajele csökkent. Ha olyan alkalmazásokat használunk, amik erősen támogatják a többszálas futtatást, a hetedik generációs chiphez képest akár 50 százalékos gyorsulást is tapasztalhatunk. Mi a PCMark 10 tesztben konkrétan 3764 pontos eredményt mértünk, és azt tapasztaltuk, hogy erős kínzás hatására az amúgy fémesen hideg masina képes jelentősen felmelegedni. A ventilátorzaj viszont ekkor sem válik zavaróvá.

Ha a helyzet úgy hozza, hogy kevés az integrált grafikusmegoldás teljesítménye, automatikusan bekapcsol a GeForce MX150-es gyorsító. Erről tudni kell, hogy egy belépőszintű kategóriás eszköz, tehát ha komolyabb játékokkal szeretnénk játszani, akkor jobban járunk egy olyan notebookkal, amiben legalább GeForce GTX 1050-es chip van.

Egyebek

A 60 Wh-s akkumulátor normál használat mellett 8-10 órás üzemidőt biztosít, ami nagyrészt a szerény teljesítményfelvételű processzornak és grafikusgyorsítónak köszönhető. Ugyancsak pozitívum, hogy alig fél óra alatt 50 százalékra tölthető a teljesen lemerült akkumulátor és egy teljes töltés is alig tart tovább másfél óránál. Itt jegyzendő meg, hogy a Xiaomi újdonságát már USB-C interfészen keresztül lehet tölteni.

©

USB-C aljzatból kettőt, régimódi USB-A portból pedig ugyancsak kettőt kapunk, és a HDMI-kimenetről valamint az SD-slotról sem feledkezett meg a gyártó. Kár, hogy LTE mobilnet nincs a fedélzeten, így be kell érnünk a maximum 867 Mbps sebességre képes ac wifivel, ami egy 4.1-es Bluetooth vezérlő társaságát élvezi.

Konklúzió, ár

+: vékony kialakítás, alacsony tömeg, remek minőség, szupergyors processzor, korrekt üzemidő.

: nincs magyar billentyűzet, játékhoz kevés lehet a grafikusgyorsító, nincs benne mobilnet.

A Xiaomi Mi Notebook Pro ezúttal hordozhatószámítógép-fronton hozza azt a minőséget és ár/érték arányt, amit a gyártótól okostelefon fronton már megszokhattunk. A Mi Notebook Pro egy szupervékony minőségi laptop, benne az Intel legmodernebb mobil processzorával, és néhány hiányossággal, melyek többségével könnyen együtt lehet élni. Talán a magyar billentyűzet hiányát tudjuk a legnehezebben megbocsátani.

A maximálisan felszerelt tesztkészülék hazai listaára 400 ezer forint akkor, amikor egy előző generációs Intel chipes, de szebb kijelzős MacBook Pro 900 ezer forinttól indul. Ha beérjük fele ennyi RAM-mal, akkor 365 ezer forintos kiadásra számíthatunk, és ha elég az i5-ös proci, akkor akár 330 ezer forintból is kijön a Xiaomi újdonsága. A távol-keleti webshopokban ennél is kedvezőbb árakat találhatunk, de ilyenkor fel kell készülni arra, hogy a csábító összegre rá fog rakodni az áfa és a vám, az esetleges szervizelési nehézségekről nem is beszélve.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Próbálja ki, amíg lehet: itt az eddigi legjobb Super Mario-feldolgozás

Próbálja ki, amíg lehet: itt az eddigi legjobb Super Mario-feldolgozás

Arabul beszélő egyetemistákat vertek meg Pécsen, vádat emeltek a támadók ellen

Arabul beszélő egyetemistákat vertek meg Pécsen, vádat emeltek a támadók ellen

Hivatalos: leleplezték a BMW 8 Gran Coupét

Hivatalos: leleplezték a BMW 8 Gran Coupét

Csigalassúsággal nő a korszerű lakások száma

Csigalassúsággal nő a korszerű lakások száma

Mészáros sportmárkája mostantól az Intersportban is kapható

Mészáros sportmárkája mostantól az Intersportban is kapható

Császár Előd visszatér

Császár Előd visszatér