szerző:
hvg.hu

Velős üzenetet fogalmazott meg napjaink egyik legtöbbet kritizált szokásával, a mobilozással kapcsolatban a Winston Churchill megformálásáért idén Oscar-díjat nyert brit színész. A néhány éve még az egyik divatos okostelefon-gyártó reklámarcaként megjelenő Gary Oldman szerint a telefonoktól való függés nem csupán tudatlanságba taszítja az embert, de a készülékek szüntelen nyomkodása valós veszélyt jelent civilizációnkra.

Évről évre egyre többen adnak hangot azon véleményüknek, mit is okoz valójában az okostelefonoktól való függés. Míg egyesek főként egészségügyi kockázatot sejtenek a képernyő fölötti állandó görnyedés miatt, néhányan társadalmi oldalról jelentkező veszélyeket vízionálnak.

Ezen felszólalók egyike a kormány legnagyobb ellenségének kikiáltott Soros György is, aki nemrég a davosi világgazdasági fórumon fejtette ki igen éles véleményét a közösségi média hátterében megbúvó hatásokról. És mivel ezeket a szolgáltatásokat elsősorban telefonról használjuk, kemény kritikájában alighanem a mobiliparnak is üzenet valamit a magyar származású üzletember.

Az aggódók köre most újabb közismert személyiséggel bővült, méghozzá az idei Oscar-gálán remek színészi teljesítményéért aranyszoborral jutalmazott Gary Oldmannel. A brit sztárt még a díjátadó előtt keresték meg egy lesújtó eredményeket festő közvéleménykutatás ürügyén. A kérdéseket elsősorban az ezredforduló környékén született fiataloknak tették fel, éppen az Oldman által is eljátszott Winston Churchillel kapcsolatban. A megkérdezettek több mint negyven százaléka biztosra vette, hogy Churchill Anglia miniszterelnöke volt az első világháború idején. (Valóban betöltött ilyen pozíciót, csak nagyon nem akkor.)

Világvége-látomás

Miután Oldman értesült a kutatás eredményéről, az általa megformált karakterhez hasonló csapongásban tört ki. A BBC beszámolója szerint azt mondta, mindennél jobban bele vagyunk temetkezve a telefonunkba, és végső soron ez az, ami igazán veszélyt jelent nemcsak ránk, hanem későbbi civilizációnkra nézve is. A színész úgy fogalmazott, telefonjaink lettek a létfontosságú végtagjaink, a mobilok iránti függés miatt pedig sok gyermeket egyáltalán nem érdekelnek a múlt történései, csupán a jelen, az itt és most számít. Ez szerinte hatalmas probléma.

A színész kijelentései azért is érdekesek, mert évekkel ezelőtt maga Oldman is fontos szereplője volt az iparágnak: a HTC felkérte egy reklámkampányhoz, de rövid együttműködés után végül elengedték egymás kezét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Túl sokat pötyög a mobilján? Úgy érzi, függő lett? Ez lehet a megoldás!

Az utóbbi időben elszaporodtak a mobiltechnológia addiktív, felhasználókat behálózó voltára figyelmeztető hangok. Egy február közepén megjelent könyv szerzője szerint a telefonhoz való viszony megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra. De már az is segít, ha elgondolkozunk rajta, megéri-e annyit nyomogatni a készüléket.

hvg.hu Tech

Aggódnak az iPhone-függőség miatt, levelet írtak az Apple-nek

Nyílt levélben igyekeztek nyomást gyakorolni az Apple-re a vállalat legnagyobb részvényesei, hogy szenteljenek nagyobb figyelmet a társadalmunkban tapasztalható mobilfüggőség kezelésére. De más kérésük is volt: azt szeretnék, olyan fejlesztéseket dolgozzanak ki a vállalatnál, amelyekkel hatásosan kontrollálható az Apple-eszközök használata. A válasz nem sokáig váratott magára, és a benne foglaltak sokakat meglephettek.

Az LG és a Huawei is mozgásba lendült, jöhetnek a valóban csupakijelzős mobilok

Az LG és a Huawei is mozgásba lendült, jöhetnek a valóban csupakijelzős mobilok

Egy év alatt másodszor is visszakozott a kormány a zacskóadó bevezetésétől

Egy év alatt másodszor is visszakozott a kormány a zacskóadó bevezetésétől

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

Adományokkal és jegyáremeléssel próbál túlélni sok színház a kultúr-tao eltörlése után

Adományokkal és jegyáremeléssel próbál túlélni sok színház a kultúr-tao eltörlése után

Magyarország-Észtország 2-0

Magyarország-Észtország 2-0

Alföldi Róbert és Rutkai Bori műveire is licitálhat, ha szeretne valami jót tenni

Alföldi Róbert és Rutkai Bori műveire is licitálhat, ha szeretne valami jót tenni