szerző:
hvg.hu

Az egyik Reddit-felhasználó arról számolt be, hogy az otthonában tartott egyik ventillátorból az áramszünet után emberi beszéd hallatszott ki. Az interneten kért segítséget, meg is magyarázták a jelenséget.

Horrorfilmekből lehet ismerős a jelenet, amikor a főszereplő otthonában egyszer csak elmegy az áram, majd amikor visszajön, valami nagyon ijesztő dolgot tapasztal. Pontosan ez történt nemrég a reblogg nevű Reddit-felhasználóval is.

A bejegyzése szerint az áramszünet után vissza akarta kapcsolni a ventillátorát, amikor azt vette észre, hogy a ventillátor "megszólalt". Mint írta, a háromból két ventillátornál nem volt gond, a harmadiknál azonban azt tapasztalta, hogy hangok jönnek ki belőle. Megijedt – amin nem is csodálkozunk –, majd nem sokkal később a "Glitch in the Matrix" (Hiba a Mátrixban) subredditre írt egy bejegyzést a jelenségről, amelyben segítséget kért a többiektől.

A bejegyzés szerint a hangok sokkal inkább egy talk show hangjaira hasonlítottak, nem pedig valamilyen "szellem hangjára", ettől függetlenül eléggé ijesztő volt a jelenség, mert bár a készülék be volt dugva, nem kapcsolta be, sőt, az sem oldotta meg a dolgot, hogy kihúzta a dugót a konnektorból.

©

Kiderült, természetesen nem paranormális jelenségről van szó, csupán arról, hogy a ventillátor egy közeli átjátszóállomásból érkező rádióhullámokat fogta be.

Mindez valójában minden fémeszközzel megtörténik a lakásban, de a jel a legtöbb esetben nem elég erős ahhoz, hogy hallható legyen. Ám ha az adott eszköz kellőképpen közel van az antennához, az elektromágneses mező eléggé erős lehet ahhoz, hogy az adó frekvenciáját megrezegtesse. Ha ez a rezgés megfelelően erős, az eszköz fémrészei képesek hangot kibocsátani magukból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!