szerző:
hvg.hu

A román hatóságok most hozták nyilvánosságra annak az ügynek az iratait, amely során egyetlen éjszaka leforgása alatt 3,8 millió lej (közel 270 millió forint) készpénzt vettek ki illetéktelenül egy bűnszervezet tagjai a Raiffeisen Bank 32 pénzkiadó automatáiból.

Egy orosz hacker, Dmitrij Kvasov több kiberbűnöző társával együtt átvette az irányítást a Raiffeisen Bank összes romániai pénzkiadó automatája felett – írja a Maszol.ro. A 2016. szeptember 3-án éjjel történt esetet a lap "az évszázad rablásaként" aposztrofálja.

A kártékony szoftvert használó hackerek a bank informatikai rendszerébe juttatták be kártékony kódjukat, így sikerült átvenniük a hatalmat a pénzintézet bankautomatáit irányító hálózat felett. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) által közzétett információkra hivatkozó helyi lap szerint miközben a kiberbűnözők a szoftveres oldalon ügyködtek, a többiek országszerte összesen 32 ATM előtt várták a gombnyomást. Amikor ez megtörtént, az automaták kiadták nekik a bennük lévő összes készpénzt. Így 3,8 millió lejhez jutottak.

A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, egyszerű humánerőforrás-problémának köszönhető, hogy a bűnszervezet nem tudott még több pénzt ellopni. Informatikai oldalról ugyanis az összes ATM-et irányítani tudták, egyszerűen nem volt elég tagjuk ahhoz, hogy még több bankautomata mellett ott álljanak, és táskákba pakolják a pénzt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!