szerző:
hvg.hu

A jelek szerint Elon Musk meghallotta a kritikusok hangját, akik szerint nem lenne jó ötlet az autós forgalmat a város alá vinni. Most itt egy másik terv.

Alig egy évvel ezelőtt, 2017 májusában mutatta meg Elon Musk legújabb ötletét, amivel forradalmasítaná a városi közlekedést. A The Boring Company nem egy új elektromos autót fejlesztett, hanem egy olyan rendszert, amivel az autós közlekedést – részben – a föld alá lehetne vinni.

Az elképzelés szerint egy speciális lift segítségével vinnék a mélybe a város autóit, hogy aztán a föld alatt kiépített rendszerben mintegy 200 km/h-ra gyorsulva vigyék azokat a kívánt célállomásra. Ennek köszönhetően felgyorsulhatna a városi közlekedés, és az utakon is kevesebb autó lenne. Az első ránézésre meglehetősen futurisztikus elképzelésről aztán gyorsan kiderült, hogy nem is lenne annyira hasznos, mint azt korábban gondolták.

Vitézy Dávid, a BKK egykori vezére szerint például Elon Musk megoldása nem, hogy nem jelentene könnyebbséget a közlekedés számára, hanem még tovább fokozná a zsúfoltságot.

Mivel a forgalom a városok magját keresi főleg, az, hogy még több autót öntsenek alagutak a belvárosokra, semmire sem megoldás

írta akkor Vitézy. A fejlesztéssel kapcsolatban más szakemberek is hasonló véleményen voltak, amit a jelek szerint Elon Musk is meghallott.

A jelek szerint a cég átdolgozta a föld alatti közlekedés stratégiáját, ami a jövőben a gyalogosok és kerékpárosok, mintsem az autósok gyorsabb haladását tenné lehetővé. Erről az elképzelésről maga Elon Musk mutatott be egy videót a Twitter-oldalán.

Az videó alapján elég lenne a "megállóban" beszállni az adott buszba, majd az szép lassan a föld alá süllyedne, hogy elinduljon a kiválasztott cél felé. Elon Musk egy Twitteren érkezett kérdésre reagálva azt is elárulta, a szerelvény 240 km/h-s sebességgel robogna.

Hogy mikor lehet belőle valóság, az egylőre még kérdés, de Los Angeles alatt már fúrják az alagutakat, Washington pedig most egyezett bele a fúrások megkezdésébe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elképesztő fotók jöttek a Guatemalában kitört vulkánról

Elképesztő fotók jöttek a Guatemalában kitört vulkánról

Gyakrabban kereshet majd a Google-ön, ha ezt az új funkciót bevezetik

Gyakrabban kereshet majd a Google-ön, ha ezt az új funkciót bevezetik

Kiderült valami a Trónok harca készülő előzménysorozatáról

Kiderült valami a Trónok harca készülő előzménysorozatáról

Miket kérdezhettek Gruevszkitől? A Helsinki Bizottság megpróbálta rekonstruálni

Miket kérdezhettek Gruevszkitől? A Helsinki Bizottság megpróbálta rekonstruálni

Közel két évet is elvehet életünkből a szmog

Közel két évet is elvehet életünkből a szmog

Végre eljut a Disturbed Magyarországra

Végre eljut a Disturbed Magyarországra