szerző:
hvg.hu

Újabb fejezetéhez érkezett a Broadcom–Qualcomm-szappanopera: belépett Donald Trump, és feltűnt egy harmadik vállalati szereplő is.

A történet még 2017 novemberében kezdődött, amikor a szingapúri Broadcom bejelentette, hogy felvásárolná az amerikai Qualcommot. A két cég számos egymással versengő, illetve egymást kiegészítő chipet gyárt hálózati és vezeték nélküli alkalmazásokhoz. A Broadcom először 130 milliárd dollárt ajánlott, azonban a Qualcomm ezt megalázó összegnek nevezte, és csípőből visszautasította. Februárban azután a Broadcom megtette „legjobb és végső” ajánlatát, de ez sem volt elég a Qualcommnak.

Ezzel együtt van, akinek a számára ijesztő lehetőségnek tűnik a két cég egyesülése. Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági okokra hivatkozva egy elnöki rendeletben letiltotta a Broadcom–Qualcomm-akvizíciót, így az ebben a formában nem is valósulhatna meg. De Trump mellett vállalati oldalon is van, aki fél: állítólag az Intel egzisztenciális fenyegetésként lát egy esetleges összeolvadást, ezért inkább megvásárolná a Broadcomot – állítja a Wall Street Journal névtelen forrásokra hivatkozva. Egy ilyen tranzakció igazán érdekes volna, mivel a Broadcom és az Intel portfóliója sok átfedést mutat. A Qualcomm növekvő CPU-erőfeszítései viszont egyre jobban fenyegetik az Intel okostelefonos és szerveres törekvéseit. Az Intel szempontjából a Broadcom bekebelezése egy második esélyt jelenthetne számára a mobilpiacon.

©

13 évvel ezelőtt ugyanis nagyon nagy hibát követett el, amikor visszautasította Steve Jobs ajánlatát az iPhone CPU-üzletágának kialakításával kapcsolatban, mivel az Intelnél nem hittek az értékesítési előrejelzésekben. Piaci elemzők szerint ez volt a chipgyártó egyik legtöbbe kerülő tévedése, ami még most is érezteti a hatását. Ráadásul a Broadcom–Qualcomm-egyesüléssel az iPhone modemchipekről is lemaradna, akkor ugyanis megszűnhetnének az Apple–Qualcomm-viták.

A Wall Street Journal azt is megjegyzi, hogy az Intel félelmei a Broadcom–Qualcomm-akvizícióval kapcsolatban túlmutatnak az Apple-ön. Az egybefonódott Broadcom és Qualcomm amellett, hogy egyesíthetné a piacvezető okostelefonchipeket, az adatközpontokban is erősen jelen lehetne, ez két olyan terület, amelyen az Intel is növekedni szeretne.

Egyelőre nem tudni, lesz-e valami ezekből az elképzelésekből, a Broadcom felvásárlása ugyanis elképesztően sokba kerülne, nem is beszélve a szabályozási akadályokról, amelyek egy olyan vállalat útjába állhatnak, amely így egyeduralkodóvá válna a chipiparban.

A történetnek még messze nincsen vége, várjuk a folytatást. Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Tojással dobálták meg a Fidesz-székházat tüntetők – videó

Tojással dobálták meg a Fidesz-székházat tüntetők – videó

Újabb hidegfront jön

Újabb hidegfront jön

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Itthon még nem láthattuk ezeket – világsztárok képeivel kényeztet a Nemzeti Galéria

Itthon még nem láthattuk ezeket – világsztárok képeivel kényeztet a Nemzeti Galéria

Marabu FékNyúz: Így írják ők

Marabu FékNyúz: Így írják ők