szerző:
hvg.hu

Bár tudományos szempontból továbbra sem bizonyított, az amerikai elnök úgy látja, egyértelmű kapcsolat fedezhető fel a durvább videójátékok és az erőszakos bűncselekmények között. Trump egy videót készíttetett a problémásnak vélt programokról.

Újabb iskolai lövöldözés rázta meg csaknem a fél világot február 14-én: egy floridai intézmény egyik volt diákja, Nikolas Cruz 17 ember életét oltotta ki egy AR-15-ös gépkarabéllyal, amihez a The New York Times egyik vonatkozó cikke szerint Floridában például kifejezetten könnyebben lehet hozzájutni, mint máshol egy pisztolyhoz.

Trump később mégis az erőszakos jelenetet is tartalmazó videójátékokat kezdte okolni a történtek miatt, újfent elhessegetve azt, hogy legalább számításba vegye a fegyverkezési törvény esetleges szigorítását. Az elnök ezután a kabinet több politikusával együtt találkozót sürgetett a játékipar kulcsszereplőivel, hogy a Trump által tényként kezelteket egy formális összejövetel során is az érintettek elé tárja. Annak ellenére is, hogy az elmúlt években zajlott kutatások semmiféle kapcsolatot nem találtak a valóban életben elkövetett agresszív tettek és a durvább videójátékokban zajló események között.

Az Engadget emlékeztet, bár az amerikai pszichológusok társasága, az APA (American Psychological Association) egy 2013-as felülvizsgálata során talált valamit, a tanulmányt később számos szakértő visszautasította, arra hivatkozva, hogy a módszertan hibás, és túlságosan elfogult. A nyilvánosságra hozott „eredmények” ellen később több mint kétszáz pszichológus, médiatudós és kriminológus tiltakozott, mondván, a statisztikai adatok egyáltalán nem támasztják alá a társaság által publikáltakat.

Trump mindezt figyelmen kívül hagyva, néhány nappal ezelőtt mégis megtartotta a találkozót, ahol a The Verge tudósítása szerint meglehetősen bizarr dolgok történtek. Az elhangzottakat illetően nem sokat tudni, de a kiszivárgott információk alapján annyi biztos, hogy Trump egy videójátékokból összevágott YouTube-videóval igyekezett bizonyítani igazát. A felvétel több olyan részletet is tartalmaz, amely – nem túl meglepő mód – erőszakos jeleneteket villant fel. A lista egyébként így fest:

  • Call of Duty: Black Ops
  • Call of Duty: Modern Warfare 2
  • Dead by Daylight
  • Fallout 4
  • Sniper Elite 4
  • The Evil Within

Trump az ezekből a játékokból kivett pillanatokat gyúrta egy másfél perces felvétellé, amit aztán a Fehér Ház YouTube-csatornájára is kitettek.

A találkozóról úgy tudni, körülbelül egy óráig tartott, a tárgyalás pedig a videójátékok szigorúbb életkori korlátozásaira is kitért. Hogy utóbbi pontosan mire vonatkozott, nem tudni. Sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy a megbeszélést hamarosan újabb meeting követi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!