szerző:
hvg.hu

Az Intel által kifejlesztett 800P végre egy nagyközönség számára is elérhető Optane SSD-t jelent, ami ötvözi a RAM és a flash memória legjobb tulajdonságait.

Az Intel tavaly mutatta be először az újfajta SSD-jét, amitől érezhetően gyorsabbakká válhatnak a számítógépek. A cég tíz évet dolgozott a 3D XPoint technológián, melynek lényege, hogy képes ötvözni a RAM és a flash memória legjobb tulajdonságait. A 2017 áprilisában bemutatott Optane SSD hátránya azonban, hogy csak egy nagyon szűk réteg tudja azt használni. Később kiadták az Optane 900P-t is, ami már szélesebb körben hasznosítható, de még mindig csak a prémiumkategóriának készült. Most azonban úgy tűnik, megszületett az arany középút is.

Az Intel a napokban jelentette be az Optane 800P érkezését, ami jóval gyorsabb a jelenleg kapható SSD-knél – igaz, hozzájuk képest kevesebb adatot tudnak tárolni.

Az új SSD M.2-es formátumú, ami azt is jelenti, hogy nem lehet majd minden gépbe beleszerelni. Az eszköz első ránézésre úgy néz ki, mintha egy memóriastickről lenne szó, vagyis kívülről sem hasonlít a jelenlegi SSD-kre. "Belsőre" pedig még kevésbé.

©

Az Intel által közölt adatok szerint az Optane 800P-ről akár 1450 MB/s-os sebességgel lehet majd olvasni, írni rá pedig legfeljebb 640 MB/s-mal lehet. A random IOPS-t mérve (ez a másodpercenként elvégezhető Input/Output műveletek számát jelenti) 250 ezer és 140 ezer IOPS jött ki. Ezek után nem csoda, hogy a cég öt év garanciát és 365 TB-os "állóképességet" vállal az SSD-re.

Az Optane 800P 58 és 118 GB-os változatban lesz elérhető, így az Intel azt ajánlja, ezt az SSD-t az operációs rendszer tárolására használjuk. A Gizmodo tesztje alapján érezhetővé válik majd a gyorsulás.

©

Előbbi ára 129 dollár (kb. 32 ezer forint), utóbbié 199 dollár (kb. 50 ezer forint) – adók nélkül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emelt jegyár, elmaradó bemutató – ezt hozza a tao eltűnése

Emelt jegyár, elmaradó bemutató – ezt hozza a tao eltűnése

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt

Belügyminiszteri külön engedéllyel léphetett az országba Gruevszki

Belügyminiszteri külön engedéllyel léphetett az országba Gruevszki

Elmeorvos is megvizsgálja a csengeri milliárdosnőt

Elmeorvos is megvizsgálja a csengeri milliárdosnőt

Több százmilliós csalást leplezett le az OLAF Magyarországon

Több százmilliós csalást leplezett le az OLAF Magyarországon