szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz éve dolgozik az Intel azon a technológián, ami képes jelentősen meggyorsítani a hagyományos merevlemezeket. A HDD-k és az SSD-k közti legnagyobb különbséget ugyanis nem(csak) az ár, hanem a sebesség (is) jelenti. A cég elkészült az eszközzel, ami néhány héten belül elérhető lesz. A pohár viszont félig üres.

A 3D XPoint technológián alapuló memóriamodul lényege, hogy képes ötvözni a RAM és a flash memória legjobb tulajdonságait. Ennek köszönhetően a gyorsítótárként bemutatott Optane SSD nemcsak gyors, de hosszú távon is képes információkat tárolni. Vagyis ha kikapcsoljuk a számítógépet, vagy bezárunk egy programot, a benne lévő adatok nem vesznek el – a most használt RAM-mal ellentétben.

Az eszköz a rendszerprogramokkal együttműködve képes előre cache-elni a leggyakrabban használt programokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyakran használt fájlok a merevlemezről az Optane SSD-re kerülnek át, így a betöltésükre szinte várni sem kell. Ennek köszönhetően a számítógép indulása, illetve azután a működése a jelenleginél jóval gyorsabb lehet.

A gyorsítótár az alaplapon, a merevlemez és a processzor között kap helyet. A fejlesztők szerint az ilyen memóriával szerelt PC-k mindennapi gépezés közben mutatott számítási teljesítménye megduplázódhat. A Google Chrome böngésző ötször gyorsabb lesz, a Microsoft Outlook hatszor gyorsabban tölt majd be, a "játékok" (hogy melyek, azt nem részletezték) pedig 67 százalékkal gyorsabban indulnak el, mintha csak merevlemezzel lenne ellátva a gép.

©

Mindez persze nagyon jól hangzik, de akkor mégis mi lehet vele a bökkenő? A jelek szerint több is van. Az Intel szerint ugyanis az Optane SSD csak a Kaby Lake-es, hetedik generációs Core i7-es processzorokkal tud együttdolgozni, így más processzorral szerelt gépek egyelőre nem élvezhetik majd a Optane előnyeit. Másrészről pedig csak két méretet, 16 és 32 GB-os memóriát készítenek, ami a jelenlegi SSD-khez képest szinte nevetségesen alacsony kapacitást jelent.

Az Intel azonban komolyan gondolja a technológiát, így az ígéret szerint már idén piacra kerülnek azok a laptopok, amelyek tartalmazzák az Optane SSD-t. Azoknak, akiknek már most a memória beszerelésére alkalmas gépük van, addig sem kell várniuk. Április 24-én dobják majd piacra a gyorsítótárat, amit – a fent említett, megfelelő processzor megléte esetén – az alaplap M.2-es slotjába kell majd beszerelni. A 16 GB-os változat 44 dollárba (kb. 12 ezer forint), a 32 GB-os 77 dollárba (kb. 21 ezer forint) kerül majd.

A technológia ezzel ismét visszahozhatja a versenybe a HDD-ket az SSD-vel szemben. Ugyanis míg utóbbiból egy 500 GB-os változat 168 dollárba (kb. 47 ezer forint) kerül, addig egy 16 gigás Optane SSD-vel ellátott 1 TB-os merevlemezért 128 dollárt (kb. 35 ezer forint) kell majd fizetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy

Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy

„A siker titka, hogy partnerként tekintünk az ügyfeleinkre” – interjú a 25. jubileumát ünneplő Mercarius Flottakezelő vezetőivel

„A siker titka, hogy partnerként tekintünk az ügyfeleinkre” – interjú a 25. jubileumát ünneplő Mercarius Flottakezelő vezetőivel

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni