szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lesújtó – így értékelte az internet mai helyzetét Tim Berners-Lee, a World Wide Web, továbbá több internetes technológia, valamint a HTML nyelv kifejlesztője. A programozó-fizikus szerint a netet mára néhány maroknyi platform uralja, céljuk pedig, hogy befolyásolják, mely gondolatok és vélemények számítsanak igazán.

A napokban lett 29 éves a World Wide Web, a jeles alkalom apropóján pedig ki más, mint annak kitalálója, Tim Berners-Lee fogalmazott meg néhány gondolatot. A fontosabb webtechnológiák feltalálójaként is jegyzett programozó-fizikus a The Guardianben tette közzé nyílt levelét, de az abban foglaltak nem igazán tűnnek túl örömtelinek. Igaz, egy ideje ezt már sejteni lehetett: A net kitalálója 2016-ban közölte: alaposan megváltoztatná az internetet – megszüntetné a weboldalak blokkolhatóságát, és a felhasználók utáni kémkedésnek is véget vetne.

A net megalkotója szerint a net mára elvesztette valódi célját, és egy olyan, lesújtó hellyé vált, ahol csupán néhány versenyképes platform dominál, olyan szereplők, amelyek végeredményben letarolták a blogok, és az apró, ám tartalom tekintetében gazdag oldalak szigetvilágát.

A web későbbi továbbfejlesztésében számos feladatot magára vállaló szakember a legnagyobb kritikával a nagyobb platformú játékosokat illette, olyanokat, mint a Facebook és a Google. Azt mondta, ezek a szolgáltatások egyfajta „kapuőrzők”, ők irányítják, mely ötletek, vélemények osztozhatnak egymással saját szférájukban. Berners-Lee szerint a web ilyen szintű központosítása súlyos problémákhoz vezet(ett), mely végső soron lehetővé teszi az internet fegyverként való használatát, akár politikai értelemben is. A szakember jelezte azt is, a mai netes vállalatok többsége a pénzügyi haszonra törekszik, ahelyett, hogy valódi, társadalmi változást szorgalmaznának.

Tim Berners-Lee szerint a net jövője így egyértelműen olyan egyének, csoportok kezében van, akik képesek felismerni az internetes vállalatok hegemóniáját. Hozzátette, még nem késő változtatni, de ehhez összefogásra van szükség, olyan üzleti, technológiai, kormányzati, civil munkavállalók, valamint akadémikusok „álomcsapatára”, akik képesek és akarnak is tenni azért, hogy az internet olyan hely legyen, amilyennek mindig is elképzelte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

Műemléki felújításokat díjaztak

Műemléki felújításokat díjaztak