szerző:
hvg.hu

A Google komoly segítséget ad a mobilos játékfejlesztőknek, hogy a Google Térkép adatiat felhasználva készülhessenek el az új kiterjesztett valóság játékok. Valódi környezetünket, saját környékbéli utcáinkat változtathatjuk majd játéktérré.

Valósággal felkavarodott a mobilos játkok állóvize 2016 nyarán. Ekkor adták ki ugyanis a Pokémon GO nevű játékot, ami a kiterjesztett valóságot használva az utcákat és tereket játéktérré változtatta át, egy egészen újfajta játékélményt adva a felhasználóknak. Az azóta eltelt másfél évben jelentősen csillapodott a Pokémon-láz, a kiterjesztett valóság játékok iránti rajongás azonban hamarosan újra éledhet.

A Google a napokban jelentette be, lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy a platformra fejlesztett kiterjesztett valóság játékokat fejlesszenek. A program egyik legfontosabb része, hogy a fejlesztők hozzáférhetnek a valós idejű Google Maps-adatokhoz, emellett pedig a világ egyik legnépszerűbb játékmotorja, a Unity számára olyan fejlesztői csomagot készítettek, amely segít ezeket az adatokat felhasználni. Mindezek mellé a Google egy olyan API-t is bemutatott, amely segít a valós helyszíneket játéktérré változtatni.

A Unity-integráció ugyanakkor jelentős rugalmasságot ad a fejlesztők kezébe. Az épületeket, utakat behúzhatják majd a játékba, és objektumként kezelhetik őket. Egyszerűbben szólva: saját világot teremthetnek a meglévőre "építve". Erre egy példát is mutatott a Google, ami igencsak látványosra sikeredett.

A fejlesztők azoban nemcsak az utcát, tereket használhatják, de a térképadatok segítségével bármilyen helyet kiválaszthatnak – például az összes éttermet –, majd azokat a játéknak megfelelő egyedi tulajdonságokkal ruházzák fel. Például egy középkori játékban az összes gyorsétteremből kovácsműhely lehet.

Emellett az új API-nak köszönhetően a városban olyan különleges helyszíneket adhatnak meg a fejlesztők, amelyek a játékmenet számára fontosak: például ott ismerhetjük meg a legújabb küldetés részleteit.

A The Verge szerint a Google már három játék – a Jurassic World Alive, a The Walking Dead: Our World, valamint a Ghostbusters World – készítőivel is elkezdett közösen dolgozni. A Next Games fejlesztői szerint – akik nevéhez a The Walking Dead játék fűződik – az olyan ikonikus helyszínek, mint az Eiffel-torony, a London Eye vagy a Szabadság-szobor mind kiemelkedő szerephez jutnak a játékban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem hiányzik Putyinnak 800 milliárd euró?

Nem hiányzik Putyinnak 800 milliárd euró?

Hiába találta ki a kormány a migránsadót, a NAV nem tud vele mit kezdeni

Hiába találta ki a kormány a migránsadót, a NAV nem tud vele mit kezdeni

Helsinki: Szokatlanul gyorsan döntöttek Gruevszkiről

Helsinki: Szokatlanul gyorsan döntöttek Gruevszkiről

Nyolcvannégy emeletet zuhant utasaival együtt egy chicagói felhőkarcoló liftje

Nyolcvannégy emeletet zuhant utasaival együtt egy chicagói felhőkarcoló liftje

Csúnyán megleckéztette Belgiumot a svájci válogatott

Csúnyán megleckéztette Belgiumot a svájci válogatott

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!