szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple azt tervezi, lecseréli az Intel chipjeit a Macekben saját készítésű áramköreire.

Az Apple saját fejlesztésű ARM chipeket használna a Mac gépekben, és végső soron 2020-ig lecserélné az asztali és hordozható gépeiben dolgozó Intel-processzorokat – írja a Bloomberg.

Az iPhone-okban és az iPadekben már az Apple saját A sorozatú lapkakészletei dolgoznak, miközben a Macek egyelőre Intel X64-et használnak. Az Apple vezetőinek Kalamata nevű projektje ARM kompatibilis processzorokat tervez asztali gépekhez macOS-szel, így a vállalat egységes architektúrát építhetne fel termékcsaládjaiban.

A váltás több lépcsős lenne, és az átállás anyagilag is jól jönne az Apple-nek, ugyanis nem kellene éves bevételének öt százalékát odaadnia az Intelnek, és nem kellene fizetnie a kizárólagosságért annak érdekében, hogy csúcsprocesszorokat tehessen készülékeibe. Ráadásul a versenytársak sem tudnák olyan könnyen lemásolni az újításokat, és a saját chipek a pontosabb jövőbeni tervek készítését is segítenék.

Az Apple ezen lépése jobb teljesítményt hozhatna ki a macOS-ből, viszont megzavarhatja azt a szoftver-ökoszisztémát, ami az Intel-MacOS környezetben fejlődött.

Nem sokkal a Bloomberg cikkének megjelenése után az Intel részvényeinek árfolyama 9,2 százalékot zuhant, két év óta ez volt a legnagyobb napközbeni esés. Egyelőre sem az Apple, sem az Intel nem kommentálta az értesüléseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!