szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, egy hibának köszönhetően az összes közzétett, de törölt, illetve soha nem publikált videót is elmentette rólunk a Facebook.

Nem mindenki van vele tisztában, pedig időnként jól jöhet: a Facebook lehetőséget biztosít arra, hogy felhasználói letölthessék az általuk közzétett, illetve a róluk tárult információkat. Hogy mindezt hogyan lehet megtenni, arról itt írtunk korábban, a dolog pedig most különösen aktuális. A Cambridge Analytica miatt kirobbant botrány apropóján ugyanis elindult a #DeleteFacebook elnevezésű mozgalom, a végleges törlés előtt viszont érdemes lehet letölteni az archívumot, így biztosan nem vesznek el azok a dolgok (sem), amiket egyébként sajánálnánk, ha törlődnének. Úgy tűnik azonban, hogy még ebbe a dologba is csúszott egy kis hiba.

A Select/all beszámolója szerint ugyanis azok közül, akik már letöltötték az archívumot, többen is arra panaszkodtak, hogy facebookos bejegyzések, ismerőslista vagy épp az üzenetek mellett egy igen különös dolgot is találtak az archívumban. A letöltött csomag olyan videókat is tartalmazott, amit kitett ugyan, de már régen törölt a felhasználó vagy felvette ugyan, de soha nem publikálta azt.

A Facebook nem sokkal később reagált a történtekre. Mint írják, vizsgálatot indítottak az ügyben és kiderült, hogy egy bug okozta a problémát. Emiatt nem törlődtek például azok a felvételek, amelyeket sosem publikáltunk ki, de vázlatként már ott volt a Facebookon. A fejlesztők elnézést kértek a hibáért, megköszönték a Select/allnak, hogy felhívta rá a figyelmüket, és megígérték, hogy kijavítják a hibát.

Mindez persze rendkívül kellemetlen, pláne most, amikor nemrég kiderült, 50 millió felhasználó adatai szivárogtak ki a Facebooktól. Ilyenkor a legkevésbé sem jön jól egy ilyen "baki", bár úgy tűnik, a felhasználókat egyelőre ezek a hibák még nem lökték át azon a lélektani határon, ami után tömegével kezdenék el elhagyni az oldalt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!