szerző:
Gécs Dániel

Észre sem vesszük, mennyi függőségbe futunk bele nap, mint nap, miközben néhányról még csak nem is gondoljuk, mekkora kárt képesek okozni. A SMART 2018 konferencián előadó Zacher Gábor toxikológus szerint a technológiai eszközökbe való temetkezés a kábítószerekkel egyenértékű veszéllyel fenyeget – és miközben kokaint nem adnánk a gyerek kezébe, a mobilt simán átengedjük neki.

Hiába létezik az embert napi szinten érő függőségek sora, mint a vásárlás vagy a szex, az ezekkel járó elvonási tünetek aligha okoznának közvetlen életveszélyt. Ugyanez például egy kábítószerfüggő napi droganyagától való megvonása esetén már közel sem ilyen baráti végkifejletű.

A Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője, a digitális függőségeket is jól ismerő Zacher Gábor szerint az életünket átható digitalizáció miatt a különféle eszközök is legalább olyan veszélyt hordoznak magukban, mint a drog. Miközben pedig egy furcsa jelenség is megfigyelhető: a drogot és a cigit ismert káros hatásai miatt értelemszerűen nem adjuk a gyerek kezébe, a telefont viszont akár gondolkodás nélkül is rábízzuk a kisebbekre.

A SMART 2018 konferencián elhangzottak szerint mindez azért is gond, mert a szobában békésen ücsörgő és csetelő gyermek partnerei legtöbbször teljesen ismeretlenek maradnak a szülők előtt, így azt sem tudni, mit néz vagy olvas épp a neten, és a legfontosabb: kikkel kerül kapcsolatba akár egyetlen leírt mondat erejéig is.

©

Zacher szerint a mobil ma a legtöbbek számára egyszerű státuszszimbólum, mint inkább a napi életvitelt segítő eszköz: 3-400 ezret is hajlandók vagyunk kifizetni érte, miközben a többség jó eséllyel egyáltalán nem tudja kihasználni. Ugyanakkor azt érezhetjük, ha megvan, az társadalmi előrelépéssel és a mások szemében való nagyobb megbecsüléssel jár. Zacher mindezt humorosan ugyan, de a komoy üzenettel úgy összegezte:

ma már előbb nyúlunk a mobilunkhoz, mint magunkhoz. Ha jön egy lájk, lehet, hogy mosolyogva alszunk el, ha viszont negatív dologgal találkozunk lefekvés előtt, esélyes, hogy alvás helyett egész éjjel forgolódunk majd

Persze nemcsak a mobil, magától a nettől való függés is súlyos károkat képes okozni, és hiába is akarjuk, nem tudunk tőle megszabadulni. Az elhangzottak szerint egy mai magyar felnőtt naponta átlagosan 150-szer néz rá a mobiljára, ebben azonban még nincs benne a „normális” manővernek tekinthető telefonálás folyamata. És közben egy új jelenség is érezteti a hatását, az úgynevezett szexting, vagyis az elsősorban szexuális töltetű kapcsolatteremtés és üzenetváltás, amely ma már a 11-12 éves korúaknál is jelentkezik – miközben jó eséllyel fogalmuk sincs, mit is csinálnak éppen.

Zacher Gábor szerint a mai kor másik jelentős problémája, hogy a net nem felejt, a fiatalok emiatt már az online térben is igyekeznek minél jobban megfelelni a másiknak. Mindez nem ritkán szorongáshoz, szélsőségesebb esetben pedig öngyilkossághoz is vezethet, holott a megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk: tudni kell lekapcsolódni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!