szerző:
hvg.hu

A most piacon lévő androidos telefonok döntő többsége átvette a jubileumi iPhone szembetűnő újítását, az érzékelőkkel felszerelt kis „szigetet”, amelyet a szakma notch-nak nevez. Bár a gyártók egy része megoldotta, hogy a sokak szerint zavaró pont kikapcsolható legyen, néhányaknál nincs lehetőség ilyesmire. Egy most megjelent app szerencsére nekik is megoldást kínál.

A jubileumi iPhone-on helyet kapó notch, vagyis az érzékelőkkel ellátott kis bevágás alighanem sokáig megmarad még a felhasználók emlékezetében, annál is inkább, hiszen az Apple megoldását ezt követően szinte valamennyi gyártó leutánozta, köztük a Huawei, az LG és az Asus is. Annyira, hogy mára csaknem kihívássá vált felismerni az egyes gyártók mobiljait, ennyire egységes most ugyanis a kínálat:

©

A hirtelen divatelemmé vált megoldás azonban úgy tűnik, hanyatlóra sorsra jut, az iPhone esetében legalábbis egyre több jel utal arra, hogy az Apple elhagyja azt, az érzékelőket pedig a kijelző alá rejti majd későbbi telefonjaiban – hacsak nem találnak ki addig valami ennél is korszakalkotóbb dolgot.

Egy-egy trükkel persze már most is eltüntethető a kijelző tetején lévő kis „hiba”, de ez eddig csak az iPhone-okon működött, használható megoldás hiányában az androidosok kénytelenek voltak vele együtt élni – egészen eddig a pillanatig, egy, az XDA Forum egyik tagja által fejlesztett alkalmazás ugyanis gombnyomásra száműzi a sokak által zavarónak talált szigetet a képernyő felső részéről. Mindezt ráadásul teljesen ingyen, bármilyen androidos készülékről.

©

A Play Store-ban elérhető Nacho Notch – Notch Hider telepítése után semmi mást nem csinál, mint a notch sávjában található részt egyszínű fekete panellé változtatja, azt a látszatot keltve, mintha valóban eltüntettük volna az elemet. A telefonjukat döntött módban használók számára külön jó hír, hogy az app nem igényel extra beállítást, eldöntve is ugyanúgy elrejti a notch-ot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!