szerző:
hvg.hu

Nem kell többet tartania a zsarolóvírusoktól vagy attól, hogy hozzáférhetnek kényes adataihoz, a Microsoft megerősítette az Office 365 biztonságát.

Sok millió dollárt kárt okoztak már a zsarolóvírusok nagyvállalatoknak, kórházaknak, energetikai létesítményeknek és persze a magánszemélyeknek is. Különösen kedvelt célpontja az ilyesfajta vírusok íróinak az Office 365, ez ugyanis a legszélesebb körben használt irodai programcsomag. Azonban a Microsoft most lépett, és egy sor új biztonsági funkciót vezetett be, hogy felhasználói nyugodtan dolgozhassanak.

A most bejelentett funkciók eredetileg az üzleti OneDrive (OneDrive for Business) számára készültek, azonban a szoftveróriás elérhetővé teszi mindazok számára, akik az Office 365 előfizetői.

Mostantól kezdve lehetőség lesz a fájlok egyszerű visszaállítására, ugyanis a programcsomag engedni fogja a felhasználóknak, hogy a OneDrive teljes tartalmát egy korábbi időpontoknak megfelelően állítsa vissza (egy hónapon belül), ez jól jöhet véletlen fájltörlés vagy zsarolóvírus támadása esetén. Új biztonsági funkció is kerül a csomagba, amelyik felismeri a ransomware-támadást, és erről e-mailben, mobilra vagy az asztalra küld értesítést, és ekkor léphet életbe az előbb említett mentési funkció.

©

Emellett az irodai programcsomag három új funkciót is bevet a személyes adatok védelme érdekében. Jelszóval lehet védeni a megosztott éinkeket, ami megakadályozza az ezekhez történő jogosulatlan hozzáféréseket. Az e-mailek (Otulook) végponttól végpontig tartó titkosítása lehetővé teszi, hogy még véletlenül se olvassanak bele a fontos levelekbe. Arra is lehetőség lesz, hogy a felhasználó korlátozhassa az Outlookból történő e-mail-küldéseknél a továbbítás funkciót. Ráadásul az e-mailhez csatolt bármelyik Office-dokumentum titkosítva lesz még letöltés után is, így tényleg csak az férhet hozzá, akinek ez engedélyezett.

A fájl-visszaállítási és zsarolóvírusok elleni védelem napokon belül elérhető lesz az Office 365-ben, a magánszféra védelméhez kapcsolódó új funkciók pedig heteken belül megérkeznek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!