szerző:
hvg.hu

Két piackutató cég is kiadta a PC-k 2018 első negyedévére vonatkozó eladási összesítését. A helyzet továbbra sem túl rózsás – de.

Aki figyelemmel követte az elmúlt években, hogy hogyan alakultak a PC-eladások, az valószínűleg tisztában van vele, hogy a piac hol gyorsabban, hol lassabban, de folyamatosan zsugorodik. A felhasználók egyre kevésbé akarnak PC-t venni, a gyártóknak gyakorlatilag minden egyes konfiguráció eladásáért meg kell harcolniuk. Most kijött a legfrissebb piaci jelentés, a helyzet pedig nem sokat változott – egy dolgot kivéve.

A 2018 első negyedévére vonatkozó eladási összesítését már a Gartner és az IDC piackutató is közölte. Az eredmények a különböző mérési módszereknek köszönhetően eltérőek lettek: az IDC szerint a piac 2017 első negyévéhez képest változatlan maradt, míg a Gartner 1,4 százalékos visszaeséssel számolt.

©

Mindez a számok nyelvére lefordítva 60,4 millió (IDC), valamint 61,4 millió (Gartner) eladott eszközt jelent 2018 első negyedévében. A szegmensnek azonban volt egy nyertese is.

A mérések szerint a Dell jelentős mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a PC-piac ne a fent említettnél nagyobb mértékben zsugorodjon. A cég a Gartner szerint 6,5, míg az IDC szerint 6,4 százalékkal tudta növelni eladásait, ami igen elismerésre méltó teljesítmény. A legnagyobb bukást ugyanakkor az Asus mutatta be: a Gartner szerint 12,5, az IDC szerint 7,7 százalékkal csökkent az eladásuk 2017 első negyedévéhez képest.

©

A piackutatók szerint az eladások az ázsiai és a csendes-óceáni térség miatt mutattak ismét negatív tendenciát. Ezekre a területekre jóval kevesebb PC-t szállítottak a gyártók, de az sem segített, hogy az új Intel processzorok megjelenése előtt már nem akarták frissíteni a konfigurációt.

Az IDC mindezek ellenére pozitívan látja a jövőt. A piackutató szerint hamarosan megindulhatnak a PC-eladások, a keresletet a játékipar és a Windows 10-es gépek iránti érdeklődés hajthatja fel. Más kérdés, hogy ilyen jóslat már korábban is elhangzott, de azóta sem történt semmi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Tech

De most tényleg: mégis ki vesz ma új számítógépet?

Számítógépekre még elég sokáig szükség lesz, így az biztos, hogy nullára még egy jó darabig nem esnek majd le az eladások. De az is biztos, hogy hamarosan több gyártónak is ki kell lépnie a piacról ahhoz, hogy legyenek bent olyanok, akiknek igazán megéri PC-t árulni.

Álmodozásnak tűnik, de ártani nem árt, talán segíthet is a közösségi erdőtelepítés

Álmodozásnak tűnik, de ártani nem árt, talán segíthet is a közösségi erdőtelepítés

Belehúzott a magyar Raiffeisen Bank

Belehúzott a magyar Raiffeisen Bank

Szolgálatba állnak a magyar nem mentőhelikopter mentőhelikopterek

Szolgálatba állnak a magyar nem mentőhelikopter mentőhelikopterek

Fotókon az M5-ösön történt komoly baleset

Fotókon az M5-ösön történt komoly baleset

Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók

Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát