szerző:
hvg.hu

Soha nem látott szövetség jött létre a világ legnagyobb tech vállalatai között, akik felesküdtek rá, hogy minden felhasználót megvédenek, aki ellen kibertámadást indítanak a hackerek.

Ha csak az elmúlt egy évet vesszük, tökéletes példát láthatunk arra, milyen nagy mértékben vannak kitéve a felhasználók a hackereknek. Elég csak a WannaCry vagy a Petya zsarolóvírusokra gondolni, amelyek készítői óriási bevételre tettek szert azzal, hogy titkosították a felhasználók gépeit, és csak egy bizonyos összeg ellenében voltak hajlandók feloldani azt. Már ha egyáltalán feloldották.

A WannaCry vírus ráadásul nem tűnt el nyomtalanul, nemrég ugyanis a Boeing repülőgépgyártó egy kisebb rendszerét is megfertőzte. Ha mindez nem lenne elég, a brit és amerikai hírszerzés a napokban közös figyelmeztetést adott ki arról, hogy az oroszok már a szervereken vannak. Mindez jól mutatja, mennyira fontos lenne, hogy legyen egy erős ellenpólus, amely képes lehet megvédeni a felhasználókat a támadóktól. Most úgy tűnik, körvonalazódik egy ilyen front.

A napokban 34 tech vállalat írta alá a Cybersecurity Tech Accord nevű megállapodást, melyben vállalják, hogy mindent megtesznek, hogy megvédjék felhasználókat a kibertámadásoktól – függetlenül attól, hogy kit fenyeget veszély és ki a potenciális támadó. Emellett nemet mondanak a kormányok azon kérésére is, hogy segítsenek egy esetleges kibertámadás elindításában.

Az egyezményt olyan cégek írták alá, mint a HP, a Dell, a Facebook, a Microsoft, a Nokia, a SAP, az Avast – hogy csak néhányat említsünk. A szövetség létrejöttéről egy kampányvideó is készült, ebben csak 31 cég szerepel, ám az összefogást hirdető honlapon már mind a 34 vállalat neve megtalálható.

A kezdeményezés nyitott, vagyis bármilyen tech cég csatlakozhat hozzá, de megbízhatónak kell lenniük, magas szintű kiberbiztonsági normákat kell alkalmazniuk és nem utolsó sorban ragaszkodniuk kell az egyezményben foglaltakhoz.

Az Apple, az Amazon vagy a Twitter neve még egész szépen csillogna a felsorolásban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Fontos új funkciók kerültek a OneDrive-ba

A Microsoft azt ígéri, képes megvédeni a felhasználókat az adatvesztéstől, ha zsarolóvírus támadná meg a tárhelyet. És akkor is, ha véletlenül töröltek valamit.