szerző:
hvg.hu

A brit és amerikai hírszerzés közös nyilatkozatban arra figyelmeztet, az orosz hackerek az internetes forgalmat bonyolító eszközökbe próbálják "beenni" magukat.

Az amerikai elnökválasztás óta időről időre felmerül a gyanú, hogy bizonyos hackertevékenységek mögött az oroszok állnak. 2017 októberében például arról szóltak a hírek, hogy az oroszok a NATO-katonák mobiljait hackelik, Emmanuel Macron kampánystábjának viszont sikerült legyűrniük a hackereket – ráadásul a saját fegyverükkel. Most azonban úgy tűnik, újra készülődnek valamire.

A napokban az Egyesült Királyság Kibervédemi Központja (National Cyber Security Centre, NCSC), az FBI, valamint az amerikai Belbiztonsági Minisztérium közös figyelmeztetést adott ki arról, hogy az orosz hackerek arra készülnek, hogy bevegyék magukat az internetes forgalmat bonyolító hardverekbe – számolt be róla a BBC.

©

Robo Joyce, a Fehér Ház kiberbiztonsági koordinátora szerint az oroszok arra készülnek, hogy az eszközök tűzfalát és behatolásérzékelő rendszerét kiiktassák. Ennek köszönhetően az eszköz nem venné észre a behatolókat, így azok még azelőtt elérnék a felhasználókat, hogy bárki sejtené, ott vannak.

Amerikában és az Egyesült Királyságban egyelőre kevés olyan tevékenységet észleltek, amely orosz hackerekhez lenne köthető, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem történhet meg ilyesmi. Ukrajnát például nagy erőkkel támadták az oroszok.

©

A BBC szerint ezt megelőzendő valószínűleg a britek és az amerikaiak is bejutnak az orosz hálózatokra, hogy szükség esetén csapást mérjenek rájuk. A kérdés inkább az, képes lehet-e ez olyan helyzetet teremteni, mint a hidegháború idején az atomfegyverek tették, ahol mindkét fél félt a pusztítástól, így nem vetették be azokat.

Ciaran Martin, az NCSC vezetője szerint egyébként az orosz hackerek a műveleteikhez a hálózat alapvető gyengeségeit használják ki. A fő célpontjuk ugyanakkor a kormányzati és nagyvállalati rendszerek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Csináltak egy társkeresőt a Trumpra szavazó fiataloknak, és már az első nap megbukott

Csináltak egy társkeresőt a Trumpra szavazó fiataloknak, és már az első nap megbukott