szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a Gazdasági Versenyhivatal szabta ki az Apple történetének első büntetését, és nem is a legnagyobbat. Sőt. A cég más fronton ennél sokkal súlyosabb dolgokkal kell, hogy szembenézzen, és az sem valószínű, hogy csak úgy beletörődne a magyar hatóság döntésébe.

Nagyot robbant a hír szerdán a hazai sajtóban, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintra bírságolta az Apple-t. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a cég azért kapta a büntetést, mert a GVH szerint nem tájékoztatta a fogyasztókat a wifi-asszisztens szolgáltatás lényeges jellemzőiről annak ellenére, hogy annak nem lett volna terjedelmi akadálya. A funkciót az iOS 9-es operációs rendszerre történő frissítéskor kapták meg a felhasználók, ami a gyenge wifi jel esetén automatikusan átvált mobilnetes kapcsolatra.

Csakhogy erre nem hívták fel külön a felhasználók figyelmét, ráadásul alapbeállításként be is kapcsolták a szolgáltatást, így a GVH szerint indokolt a büntetés. A 100 millió forintos bírság hazai viszonylatban óriási összeg, az Apple-höz mérten azonban csak aprópénz.

999 milliárd dollár

Kezdjünk rögtön egy kakukktojással. A fent említett összeg egyelőre még nem bírság, vagyis az Apple-nek nem kell befizetnie, de könnyen előfordulhat olyan helyzet, hogy be kell. Miután az Apple tavaly elismerte, hogy szándékosan lassítják a készülékeket, vásárlók egy dühös csoportja indított pert a céggel szemben. Ebben nem kevesebb mint 999 milliárd dollár kártérítést követelnek – természetesen nem fejenként –, ez forintra átszámolva 250 838,9 milliárd(!) forintos büntetés lenne. Ha ennek csak töredékét kell majd kifizetnie a cégnek, már azzal is óriásit buknak.

©

15,4 milliárd dollár

Az Apple szintén 2017 végén kapott egy óriási, 15,4 milliárd dolláros büntetést az Európai Bizottságtól. Ez a tétel a cég (akkori) teljes készpénzkészletének 6 százalékát jelenti, a bírságot pedig azzal érdemelte ki, hogy Írországban a kedvezmények és az alacsonyan tartott adókulcs miatt 2003 és 2014 között mindössze 0,005 százalék és 1 százalék közötti adót fizetett be a cég. A fizetendő összeg magyar forintra átszámítva (jelenlegi árfolyamon) 3866,7 milliárd forintot jelent.

440 millió dollár

A VirnetX 2017 októberében nyert pert az Apple ellen, miután kiderült, Tim Cookék nem fizettek licencdíjat az előbb említett vállalatnak, holott a FaceTime-ban és más alkalmazásokban is használták a VirnetX megoldásait. Ez mostani árfolyamon nagyjából 110,4 milliárd forintot jelent.

©

368 millió dollár

A fenti ügy pikantériája, hogy a VirnetX már 2013-ban is beperelte az Apple-t ugyanezért, és akkor is nyertek – akkor 368 millió dolláros kártérítést ítélt meg nekik a bíróság. Ez mostani árfolyamon 92,4 milliárd forint.

398 263 dollár

A fenti lista fényében most már talán érthető, miért is jelent aprópénzt az Apple számára a GVH 100 millió forintos bírsága. A cégnek ez mostani árfolyamon nagyjából 400 ezer dollárt jelent, amit valószínűleg nem esik nehezükre kifizetni.

És akkor még egy érdekesség: az Apple legutóbb közzétett negyedéves jelentése szerint a vállalat három hónap alatt (!) 20 milliárd dolláros (20 000 000 000) nyereséget ért el. Ebből kellene kigazdálkodni valahogy azt a 400 000 dolláros büntetést.

De Tim Cookékat nem arról ismerni, hogy csak úgy beletörődnek egy-egy kiszabott büntetésbe, szóval könnyen lehet, hogy a pénz helyett az Apple jogászainak válasza érkezik majd meg a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA

A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA