szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zuckerbergék ezúttal a felhasználók oldaláról megközelítve hoznák vissza Európába a Facebook arcfelismerő funkcióját, de az adatvédelmi szakemberek most sem ugrálnak az örömtől.

A Facebook hét évvel ezelőtt, 2011-ben mutatta be azt a technológiát, amellyel a közösségi oldal képes felismerni egy fotón szereplő embert. Az arcfelismerő funkció Európában nem élt túl sokáig, Németországban például illegálisnak minősítették, így végül "visszavonulót" fújtak Zuckerbergék. A jelek szerint azonban újra Európa felé tartanak.

A Facebook fejlesztői a napokban tettek közzé egy blogbejegyzést, amely szerint Európában és Kanadában is megjelenik a világ más részein már sikeresen használt funkció, méghozzá úgy, hogy a felhasználók maguk dönthetnek arról, bekapcsolják-e azt. A fejlesztésnek köszönhetően ha valaki feltölt egy fotót, a háttérben futó szoftver elemzi azt, majd jelzi a felhasználó számára, kiket lehetne rajta megjelölni. Mint írták, a használata tökéletesen opcionális. Az EU-s szakemberek szerint azonban mindez nem teljesen felel meg a májusban életbe lépő új EU-s adatvédelmi szabályzatnak, a GDPR-nak.

©

A Facebook ugyanakkor úgy látja, a technológia nem gyengíti, hanem erősíti a felhasználók védelmét. Ilyen lehet az az eset, amikor valakinek ellopják a profilképét, majd azzal a világ másik felében egy álprofilt hoznak létre – vagy esetleg ellopják a személyiségét.

A technológiával kapcsolatban az írek is szkeptikusak. Az ír adatvédelmi biztos például arra kíváncsi, hogy az arcfelismerés használatához szükséges-e, hogy a Facebook az összes felhasználó fényképét felhasználja – függetlenül attól, hogy arra adtak-e engedélyt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!