szerző:
hvg.hu

A nemzetközi viszonylagban is méregdrágának számító iPhone X árazását ért sok kritika ellenére, tovább nőtt a kereslet az Apple készülékei és szolgáltatásai iránt.

61,1 milliárd dollárnyi pénz folyt be az idei év első három hónapjában az Apple bankszámláira – derül ki a vállalat kedden éjjel közzétett pénzügyi jelentéséből. Ez jóval több, mint a tavalyi év hasonló időszakában mért 52,8 milliárd dollár. A nyereségre sem lehet panasz: a negyedéves profit 11 milliárd dollárról 13,8 milliárd dollárra hízott. Ez megközelítőleg 3 611 598 000 000 forintot jelent.

Az egy évvel korábbi időszak 50,7 milliónyi eladott iPhone-ja után az idei első naptári negyedévben 52,2 millió almás telefon fogyott. Miközben az eladott iPhone-ok száma "csak" 3 százalékkal csökkent, a belőlük származó bevétel 14 százalékkal emelkedett. Már csak ez is ráerősít Tim Cook szavaira, aki elmondta: az elmúlt negyedévben minden héten az iPhone X-ből adták el a legtöbbet. A korábbinál drágább készülék pedig értelemszerűen tovább emelte a bevételt. Az Apple ezzel keresztúlhúzta az elmúlt negyedévben a túlárazottság miatt további csökkenést jósló elemzők számításait.

Némi meglepetés, hogy az iPad-eladásokat is sikerült egy kicsit növelni (8,9 millióról 9,1 millióra), a Mac-értékesítés viszont csökkenő tendenciát mutat (a tavaly ilyenkor mért 4,19 millió után most 4,07 millió gép fogyott). Stabilan emelkedik viszont a szolgáltatásokból származó bevétel: a leginkább az App Store-béli részesedés és az Apple Music-előfizetések által hízlalt szám egy év alatt 7 milliárd dollárról 9,1 milliárdra nőtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!