szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetközi viszonylagban is méregdrágának számító iPhone X árazását ért sok kritika ellenére, tovább nőtt a kereslet az Apple készülékei és szolgáltatásai iránt.

61,1 milliárd dollárnyi pénz folyt be az idei év első három hónapjában az Apple bankszámláira – derül ki a vállalat kedden éjjel közzétett pénzügyi jelentéséből. Ez jóval több, mint a tavalyi év hasonló időszakában mért 52,8 milliárd dollár. A nyereségre sem lehet panasz: a negyedéves profit 11 milliárd dollárról 13,8 milliárd dollárra hízott. Ez megközelítőleg 3 611 598 000 000 forintot jelent.

Az egy évvel korábbi időszak 50,7 milliónyi eladott iPhone-ja után az idei első naptári negyedévben 52,2 millió almás telefon fogyott. Miközben az eladott iPhone-ok száma "csak" 3 százalékkal csökkent, a belőlük származó bevétel 14 százalékkal emelkedett. Már csak ez is ráerősít Tim Cook szavaira, aki elmondta: az elmúlt negyedévben minden héten az iPhone X-ből adták el a legtöbbet. A korábbinál drágább készülék pedig értelemszerűen tovább emelte a bevételt. Az Apple ezzel keresztúlhúzta az elmúlt negyedévben a túlárazottság miatt további csökkenést jósló elemzők számításait.

Némi meglepetés, hogy az iPad-eladásokat is sikerült egy kicsit növelni (8,9 millióról 9,1 millióra), a Mac-értékesítés viszont csökkenő tendenciát mutat (a tavaly ilyenkor mért 4,19 millió után most 4,07 millió gép fogyott). Stabilan emelkedik viszont a szolgáltatásokból származó bevétel: a leginkább az App Store-béli részesedés és az Apple Music-előfizetések által hízlalt szám egy év alatt 7 milliárd dollárról 9,1 milliárdra nőtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!