szerző:
hvg.hu

Az Apple új robotja pillanatok alatt szétkapja a megunt, kidobott iPhone-okat. Ez a szétszedés nem öncélú, szépen illeszkedik a cupertinói cég környezetvédelmi törekvéseibe.

Talán emlékeznek még Liamre, az Apple „iPhone-terminátorára,” amelyik a kidobott telefonokban lévő nemesfémek visszanyerésében segített. A cég most bemutatta az utódot, Daisyt, amelyik kisebb, olcsóbb és rugalmasabb Liamnél.

Daisy ugyan valamivel lassabb, mint Liam (míg ez utóbbi 12 másodperc alatt, addig az újdonság 18 másodperc alatt kap szét egy telefont), viszont jóval pontosabban dolgozik. Százezer iPhone-ból 1 kiló aranyat, 7,5 kiló ezüstöt és közel 2 tonna alumíniumot tud kinyerni. Emellett ügyesen hozzáfér a telefonban használt ritkaföldfémekhez (neodium, prazeodímium, diszprózium): százezer készüléknél 11 kilót szed össze ezekből. Ki tudja még nyerni a wolframot, a rezet, az ónt, a palládiumot, a kobaltot és a tantált.

©

A robotot nem zavarják a különböző modell-típusok, az iPhone 5-öt éppoly ügyesen szedi szét, mint az iPhone 7 Plust. A telefonok „teardownjára” az Apple GiveBack újrahasznosítási programján belül kerül sor. A visszanyert anyagok a másodlagos piacokra kerülnek, hogy minél kevesebb fémet kelljen bányászni azokon a helyeken.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!