szerző:
hvg.hu

Az elmúlt hónapokban tapasztalt apróbb változtatások után most egy nagyobb adagnyi átalakítást tervez operációs rendszerébe a Microsoft.

Körülbelül egy évvel ezelőtt, a Build fejlesztői konferencián mutatta be a Microsoft azt az új koncepciót, ami alapján új kinézetet kap a Windows 10. A korábban Project Neonként emlegetett ráncfelvarrás hivatalosa a Fluent Design System nevet kapta, és az akkor látottak alapján egyértelműen látszott, az eddigieknél messze sokkal elegánsabb lesz az operációs rendszer.

A Microsoft először a 2017 őszén érkezett nagy frissítőcsomagba csempészte bele az újdonságot, és a nemrég érkezett tavaszi update telepítése után is változott az appok kinézete. Ezzel azonban még nem ért véget a változások sora, a cég a mostani Build fejlesztői konferencián is mutatott egy-két izgalmas dolgot.

A fejlesztők ígérete szerint az idei évben is lesz majd változás a dizájn terén: ráncfelvarrást kapnak többek között a context (környezetérzékeny) menük, azok, amelyek például a jobb egérgomb megnyomása után jönnek elő – számolt be róla a The Verge.

©

A Windows 10 saját alkalmazásainál erőteljesebben jelenik majd meg az árnyékhatás, és a színekre is külön figyelmet fordít a Microsoft. Ezektől sokkal szebb alkalmazásokat várnak.

A Fluent Design eddigi hátulütője, hogy sok helyen túlságosan elnagyolt volt, amellyel egyértelműen a táblagépes-érintőkijelzős felhasználóknak akartak kedvezni. A jövőben ezen is változtatnak majd.

©

Emellett következetesebbé teszik a "visszafelé" navigáló gomb elhelyezését az alkalmazásokban. Az egér mellett a billentyűzeten és az Xbox kontrollerén keresztül is használhatjuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!