szerző:
hvg.hu

Tavaszi nagytakarítás helyett egy tavaszi nagy szoftverfrissítéssel állt elő a Windowshoz a Microsoft. A vállalat szerint a gépekre kiküldött csomag minden eddiginél hatékonyabbá teszi a felhasználókat: a feladatok sokkal gyorsabban és eredményesebben elvégezhetők az operációs rendszer új és megújított funkcióival.

A Gallup kutatására hivatkozva állítja a Microsoft, hogy az emberek negyven százalékának nem jut elég ideje azt csinálni, amit szeretne. Ráadásul míg több feladat párhuzamos futtatása a számítógépnek és az operációs rendszernek nem megterhelő, az embereknek annál inkább: a különböző teendők és feladatok között egyensúlyozva értékes időt veszíthetünk, visszaeshet a hatékonyságunk. A Windows 10-hez most kiadott nagy tavaszi frissítés (April Update) a vállalat szerint pont az elvesztegetett időt segít visszaszerezni.

A Windows sokat emlegetett, régóta várt idővonal (timeline) funkciójával az eddiginél könnyebbé válik a keresés, legyen szó egy nappal, egy héttel vagy egy évvel ezelőtti fájlokról vagy webhelyekről. Az idővonal ráadásul nem csak a számítógépen végzett keresési előzményekből tanul, hanem az iPhone-on és androidos készülékeken megejtett keresési előzmények alapján is próbál releváns találatokat adni a felhasználóknak – legalábbis azoknak, akik pc-jükön és telefonjukon is Edge böngészőt használnak. (Mivel ilyesmi funkció a Google Chrome böngészőjébe már régóta be van építve, így aki azt használ, az is nyugodt lehet ebből a szempontból.) A funkció működését mutatja be az alábbi rövid videó.

A nyugodt erő

Megújult maga az Edge is, a böngésző – frissítőcsomaggal érkező – legújabb verziójában egy gombnyomással elnémíthatóvá válnak a hangos hirdetések vagy az automatikusan lejátszódó videós bejegyzések, a könyvek és dokumentumok pedig mostantól valódi teljes képernyős módban is megtekinthetők. Az intelligens, automatikus űrlapkitöltő funkciók pedig anélkül gyorsítják fel az online fizetést, hogy a felhasználónak aggódnia kellene az adatai biztonsága miatt.

A Figyelemsegéd (Focus Assist) nevű új funkciónak köszönhetően pár kattintással aktiválhatók azok a szűrők, amelyek a kiválasztott időszakban egyszerűen kizárják például a közösségi webes értesítéseket vagy az egyéb zavaró, figyelmet elterelő funkciókat.

A tavaszi update részét képezp Ultimate Performance nevű fejlesztés a számítógép energiahatékonyságát állítja be úgy, hogy a lehető legjobb teljesítményt lehessen kisajtolni a konfigurációból – ennek lehetőségeiről és hatásáról ide kattintva olvashat bővebben.

Már elérhető

A Microsoft április 30-án kezdte el kiküldeni a számítógépekre a frissítőcsomagot. Amennyiben az ön gépe még nem dobta föl az erről szóló értesítést, látogasson el a Windowsban a Gépház Frissítés és biztonság szekciójába. A csomag letöltése után (illetve az automatikus frissítés megtörténte után) újra kell indítani a számítógépet, a frissítőcsomag akkor települ és aktiválódik majd, az új funkciók azután lesznek elérhetők.

Ha máskor is tudni szeretne a Windows új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2