szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi vita komoly fejfájást okozhat a nagy kínai mobilgyártóknak. Ezért nem is tűnik annyira megalapozatlannak az az állítás, hogy saját operációs rendszeren dolgozik a Huawei.

A mobil operációs rendszerek piacán jelenleg két nagy játékost tartanak számon, az iOS és az Android – állítja a Gartner piackutató – lefedi a piac 99,9 százalékát. Azonban voltak és vannak is egyéb operációs rendszerek, gondoljunk csak az egykori Symbian platformra (Nokia), a Windows Mobile OS-re vagy a Samsung saját rendszerére, a Tizenre.

A napokban olyan hírek kaptak szárnyra, amelyek szerint könnyen elképzelhető, hogy a színfalak mögött a Huawei is dolgozik a saját rendszerén. Amúgy nem ma kezdték a fejlesztést, a vállalat alapítója erőltette a „legrosszabb forgatókönyvre” való felkészülés jegyében, azonban a rendszer sosem jelent meg. Állítólag nem volt olyan jó, mint az Android, és az appok hiánya is problémát jelentett. Egy múlt heti pekingi konferencián a Huawei vezetői egyenesen azt állították, hogy nem lesz saját operációs rendszerük a közeljövőben, a South China Morning Post azonban nem tartja ezt kizártnak, hogy mégis csak dolgoznak ezen, legalábbis a tűzhöz közeli források ezt állították.

A jelenlegi amerikai-kínai kereskedelmi viták miatt nem is annyira elképzelhetetlen ez a lépés, már csak azért sem, mert már korábban is voltak a cégnek függetlenségi törekvései, gondoljunk csak processzorára, amely már számos eszközében dolgozik. A ZTE példáján okulva pedig (akitől állítólag még az Android licencelését is megvonhatják, lévén megtiltották számára amerikai beszállítók alkatrészeinek beszerzését, és vannak, akik szerint a Google Androidja is ide sorolható), szoftverfronton is érdemes lehet felkészülnie a legrosszabbra, ugyanis arról is hallani, hogy a Huaweit is vizsgálják az iráni értékesítési szankciók megsértése miatt, igaz, ezt a hírt egyelőre még nem erősítették meg.

Egyelőre még nyitott tehát a kérdés, hogy valóban fejleszt-e saját mobil operációs rendszert a Huawei. Mindenestre ha valóban így tesz, igencsak fel kell kötnie azt a bizonyos gatyamadzagot, hiszen elképesztően sok időt és energiát igényel egy olyan operációs rendszer kidolgozása, amely csak valamennyire is felér az Androidhoz. Vegyük például a Samsung Tizent, már jó pár éve működik, de még csak meg sem közelíti a Google operációs rendszerét funkcionalitás vagy fejlesztői támogatás szempontjából.

Ha tudni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!