szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön éri el a Nemzetközi Űrállomást az a szerkezet, amellyel minden eddiginél hosszabb ideig lesznek képesek tanulmányozni a kutatók a kvantumfizika törvényeit. Ehhez viszont rendkívül hideget kell csinálni.

Magyar idő szerint héftőn délelőtt indította útnak a NASA azt az Antares 230-as rakétát, ami többek között egy nagyon fontos csomagot szállít a Nemzetközi Űrállomásra. A tervek szerint csütörtökön célba érő rakományban ugyanis egy olyan eszköz is helyet kapott, amellyel a kutatók képesek lesznek az univerzum leghidegebb pontját "előállítani".

A Cold Atom Lab komoly segítséget jelenthet a szakemberek számára, hogy behatóbban tudják tanulmányozni a kvantumfizikát. A megfigyeléshez az kell, hogy lézerek segítségével lelassítsanak (az abszolút nulla fok közelébe hűtsenek) egy atomot, amely egy ilyen környezetben már nem részecskeként, hanem hullámként viselkedik – a hagyományos fizikai törvények megszűnnek, és életbe lépnek a kvantumfizika "szabályai". Csakhogy a Földön ezt az állapotot csupán a másodperc törtrészéig lehet előidézni, a gravitáció ugyanis "tönkreteszi" a kísérletet.

A Nemzetközi Űrállomáson azonban más lesz a helyzet. A "doboz" a világűr hőmérsékleténél 10 milliárdszor (!) alacsonyabb hőmérsékletet képes előállítani, majd a lézerek és elektromágnesek segígtségével gyakorlatilag állóra lassítják az atomot. Mivel a Nemzetközi Űrállomáson gyakorlatilag nincs gravitáció, így a kutatók reményei szerint az atom mozdulatlan állapota akár 5-10 másodpercig is fenntartható lesz.

©

Ennek köszönhetően képesek lehetünk jobban megérteni a kvantumfizikát, amely végeredményben a kvantumszámítógépek kifejlesztéséhez juttathatja közelebb az emberiséget. De segíthet a világegyetem leggyakoribb anyagának, a sötét anyagnak a felderítésében is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!